Jednoglasno za finansiranje aktivne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima

Održana 40. sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu 40. skupštinskog zasedanja održanog u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u sredu našlo se osam tačaka, a među najvažnijima je bila odluka o finansiranju programa preporučene aktivne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima na teritoriji grada Šapca, koju su odbornici jednoglasno usvojili. Predlog je odbornicima predstavila pomoćnica gradonačelnika Marija Ratković.

 

Zelenović: Važna odluka, jedini smo održali duh parlamentarizma

-Ovo je dokaz da se čuda zaista događaju. Nisam mogla da zamislim da će tako brzo da se desi nešto što je od krucijalnog značaja za to da žene više ne umiru od raka grlića materice. Danas je upravo dan svesti o HP virusima. Tako se pogodilo i ja verujem u ove čarobne datume. Volela bih da što pre počne edukacija, programi primarne prevencije i da se mnogo više i slobodnije govori o prevenciji i reproduktivnom zdravlju- rekla je Ratkovićeva.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca

Budući da su istog dana raspisani lokalni izbori u Srbiji, to je i poslednje zasedanje u ovom sazivu. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da ja šabački lokalni parlament jedini koji je uspeo da sve četiri godine drži duh parlamentarizma i ozbiljne debate, te da na to svi treba da budu ponosni. Među najvažnijim odlukama upravo je besplatna vakcina važna za prevenciju raka grlića materice, a za prvi krug imunizacije odvojeno je pet miliona dinara iz budžeta.

-Dobro je da se jedna takva tema otvori i krene baš iz Šapca. To nije slučajno. Verujem da će takva odluka biti snažan pritisak na Ministarstvo zdravlja da postupi kao sve druge evropske države, da omogući svim građanima Srbije da ova vakcina bude ne obavezna, ali besplatna. Mi s jedne strane nudimo određene politike koje su u prethodne četiri godine dovele do toga da sa 30 hiljada dođemo do 40 hiljada zaposlenih, da se prosečna zarada digne na više od 50 hiljada dinara, kvalitetan nivo komunalnih i svih drugih gradskih usluga, da deca idu u vrtić bez liste čekanja, da uđemo u veliki projekat škola u jednoj smeni i da atmosferu u gradu dovedemo do nivoa u kome može da se kaže da Šabac može da bude pristojno mesto za život. Očekuju nas izbori na kojima građani imaju jednostavan izbor- ili ćemo grad nastaviti da razvijamo u smeru sa novim jasnim politikama koje treba da pomognu da ljudi dođu do boljeg standarda, da izađemo na reku veličanstvenim parkom od 300 hektara, da uredimo i urbanizujemo prigradske sredine tako da one potpuno liče na uređeni centar grada, da zadržimo visok standard- sedam posto za kulturu, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu ili će glasati da ovaj grad kidnapuje Sandokan- naveo je Zelenović.

 

Raspisani izbori, imenovana gradska izborna komisija

Budući da su raspisani lokalni izbori, imenovana je izborna komisija grada Šapca na čije je čelo postavljen advokat Budimir Pavlović, dok je na mestu zamenika diplomirani pravnik Mirjana Ilić. Za sekretara izborne komisije imenovan je diplomirani pravnik Zlatko Ranković, a za zamenika diplomirani pravnik Mladen Kuzmanović.

Mijailović: Politikanstvo gradonačelnika

Iako su odbornici Srpske napredne stranke podržali predlog odluke o preporučenoj aktivnoj imunizaciji, Goran Mijailović iz te stranke smatra da je ta tema stavljena na dnevni red samo iz populističkih razloga i da predstavlja deo predizborne kampanje i čisto politikanstvo.

Goran Mijailović

-To je učinjeno sa idejom da Grad pokaže ponovo da u Šapcu postoji nešto što ne postoji u Republici Srbiji, za šta znamo da je potreban veliki vremenski period da bi se ostvarilo. Nije to doneto da bi se poboljšalo nešto u gradu, nego samo iz razloga da gradonačelnik promoviše sebe i svoju politiku. Ponovo smo imali priliku da čujemo da gradonačelnik pominje neke kriminalne grupe, a to je priča koju je on morao da smisli da bi sebe opravdao i kod birača, i kod svojih koalicionih partnera iz Saveza za Srbiju, koje je izdao, baš kao i svoje glasače, radi svog ličnog interesa, odnosno interesa stranke koju vodi. Tako je radio u protekle četiri godine. Marija Ratković, podnosilac predloga, sutra će možda biti neko od kandidata za visoku gradsku funkciju, a sa nipodaštavanjem govori o građanima. Šta o građanima stvarno misle, pokazali su svojim delima i onim što govore o njima kada nisu za govornicom i u prilici da čuju stvarno njihovo mišljenje- istakao je Mijailović.

Marija Ratković

Usvojen je i predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, razrešeni i postavljeni članovi školskih odbora. Utvrđen je prestanak mandata Svetlani Stanković iz SNS-a koja je podnela ostavku i potvrđen mandat Mileti Beriću, diplomiranom ekonomisti iza Mačvanskog Pričinovića.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version