„Jačanje kapaciteta novinara za izveštavanje o javnim finansijama lokalnih samouprava“

Radionica u Medija centru u Beogradu

U Medija centru u Beogradu u petak je održana radionica na temu „Jačanje kapaciteta novinara za izveštavanje o javnim finansijama lokalnih samouprava“. Predavači su bili eksperti finansijske struke, Dragan Vujadinović, ekonomski kolumnista lista „Danas“, nekadašnji  predsednik opštine Kosjerić i poslanik i Dragan Dobrašinović iz „Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava“, a učestvovali su novinari iz Šapca, Beograda, Vranja, Kragujevca, Knjaževca, Obrenovca i ekipa portala „Far“, za koju je o iskustvima šabačkih medija govorila i novinarka „Podrinskih“ Dragana Dimitrijević.

Vujadinović je kao pozitivan primer rada lokalne samouprave naveo upravo Šabac, ističući činjenicu da se novac od poreza na imovinu vraća mesnim zajednicama kojima je uplaćen, te da se građani putem neposrednog izjašnjava pitaju kako će on biti potrošen. Tokovi novca u lokalnim samoupravama, prihodi, rashodi i plate javnih funkcionera, pod okriljem su odluke rukovodstava opština i gradova, da li žele da te podatke učine transparentnim, iako su to informacije koje moraju biti dostupne javnosti, naglašeno je između ostalog. Kako se konroliše finasiranje projekata, koliko građani utiču na izbor projekata od javnog značaja, kao i kakve su manjkavosti javno- privatnih partnerstava, bile su neke od tema na skupu u Mediju centru.

Trening je održan u okviru projekta koji realizuje Istraživačko- izdavački centar Demostat uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version