Izložba „Lepota nesavršenosti“

U Galeriji Kulturnog centra

Deset mališana iz Udruženja „Da budemo svi jednaki“ našlo se ispred objektiva fotografa i zajedno su stvorili magiju, koja je rezultirala izložbom „Lepota nesavršenosti“ otvorenom u petak u Galeriji Kulturnog centra Šabac. Cilj je povećanje vidljivosti dece sa smetnjama u razvoju kao socijalno osetljive kategorije i zalaganje za inkluziju u svim sferama života.

Predsednica Udruženja Ana Vučinić poručila je da je veoma značajno to je otvorena na Svetski dan osoba sa invaliditetom, te da je izložba kruna projekta rađenog poslednjih šest meseci „Nemamo posebne potrebe, imamo potrebe da budemo deo društva“.

-Simbolično smo želeli da otvorimo izložbu danas, a ove godine je specifična tema da nisu sve osobe sa invaliditetom vidljive. Naše udruženje kroz projektne i aktivnosti pojedinaca radi na tome da stalno budemo vidljivi i svima pokažemo da smo deo društva i želimo da budemo prisutni u svim ustanovama. Nadamo se da će u budućnosti biti više ovakvih događaja. Tu je i jedan plakat čija je ideja „Ispunjeno dete je ostvaren čovek“, a koji predstavlja bonton ponašanja prema deci sa smetnjama u razvoju i ti plakati biće podeljeni po školama i vrtićima, jer se svest ljudi menja od detinjstva i deci treba da usadimo da su drugari koji su malo drugačiji od njih deo njihovog društva i kasnije će postati deo šire društvene zajednice- istakla je Vučinićeva.

U tom duhu, dečak Jakov, koji nije član Udruženja, ispunio je sebi želju da sa roditeljima pripremi poklone za učesnike izložbe- modele na fotografijama, koje im je tom prilikom uručio, dok je „Novitas“ obezbedio rančeve sa sve članove.

Kako je rekao član Upravnog odbora Udruženja „Da budemo svi jednaki“dr Dejan Pavlović, izložba pokazuje da su pronašli još jedan način da osobe sa invaliditetom postanu vidljive u širokoj zajednici.

-Cilj je da svi shvatimo da mogu da budu potpuno punopravni članovi našeg društva, samo je na nama i na svim institucijama da se potrudimo da se njima obezbede svi uslovi da to i ostvare. Moramo da budemo svesni da oni ne mogu biti samo biti predmet kulturnog deševanja, nego i da imaju i svoje kulturne potrebe koje treba da zadovolje i mi institucije kulture treba da prilagodimo njihovim fizičkim ili senzornim invaliditetima. Predstavnici Udruženja su bili na sastanku „Inkluzivni muzeji“ koji je razmatrao mogućnosti pre svega muzeja, ali i drugih kulturnih ustanova, za pristupačnost tim osobama. Naš plan je da sa predstavnicima svih ustanova kulture održimo zajednički sastanak, uključujući i gradske većnike za socijalnu zaštitu i kulturu, gde bismo ih podstakli da u programima za naredne godine pripreme sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom- naveo je dr Pavlović.

Istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić rekla je da je fotograf Žarko Savić predstavio decu sa posebnom ljubavlju i pažnjom, birajući mesta i trenutak, te da su posebno zanimljiva, topla i draga objašnjenja majki ispred fotografija. Ona je izrazila želju da se saradnja na sličnim projektima nastavi i ubuduće.

Izložba će u Galeriji Kulturnog centra Šabac biti otvorena do petka, 10. decembra.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version