Izložba crteža „Password“ otvorena u galeriji Kulturnog centra

Autora Nebojše Miloševića

Izložba crteža „Password“ Nebojše Miloševića, otvorena je u sredu u galeriji Kulturnog centra Šabac. Postavku umetnika koji je više puta izlagao u zemlji i inostranstvu, a nagrađen je na ovogodišnjoj godišnjoj izložbi crteža u našem gradu, otvorila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Ona je podsetila da je to druga samostalna izložba autora u Šapcu, te da je prvu, pod nazivom „Displej te gleda“, imao pre osam godina. Čast je i zadovoljstvo što je ponovo naš gost. Više puta je bio član stručnog žirija, izlagao u našoj galeriji, ali i na Oktobarskom salonu. Ova izložba je proizašla iz te dugogodišnje saradnje i pokazala šta se iza tog njegovog displeja koji nas gleda sad može doživeti sa njom, istakla je Petrović Jagić.

-Postavka je na neki način nastavak njegovog istraživanja linije crteža, ljudskog otuđenja i svega onoga što njega negde kroz kompjuterski monitor i priču o otuđenju prati i posmatra. Nazvao je „Password“, a, s druge strane, možemo videti da na svakom drugom njegovom crtežu postoji reč problem. Crtajući ove radove, verovatno pokušava da reši poblem otuđenja. Umetnik je nagrađen ove godine na izložbi crteža za dva slična rada i njegova ljubav prema crtežu potvrđuje se sve ove godine, kroz rad sa studentima, izložbe i veliki broj likovnih kolonija na kojima je bio. Kroz ozbiljna umetnička promišljanja pokazuje kako sa vrlo malo likovnih sredstava i elemenata koji se nalaze na ovim crtežima može da se postigne mnogo. Ovi crteži čoveka podstiču na razmišljanje. Kao što je njega podstaklo ono što se događa oko nas, tako i nas treba da podstakne ova izložba na razmišljanje i da pronađemo neku svoju šifru, odgonetnemo je, kao i problem našeg otuđenja i da se vratimo na pravi put- naglasila je Petrović Jagić.

Milošević je rodom iz Kosovske Mitrovice, Fakultet umetnosti i poslediplomske studije završio je u Prištini, gde je od 1996. godine zaposlen kao redovni profesor na predmetu crtanje.

-Crtež je dicscpiplina od koje ne odstupa praktično ni u jednoj fazi svog rada, čak ni kada je neki drugi medij zadati okvir. Najdoslednije ga neguje u svom umetničkom postupku, od ranih radova, neposrednije likovosti, u smislu gesta i kompozicionog ustrojstva, do novog crteža konsruktivnog sklopa, rađenog ručno- akrilkom, ali u dosluhu sa vizuelnom posebnošću sveta predstava nastalih posredstvom visokih tehnologija. Time autor, pored demonstracije čistog pismenog likovnog ustrojstva celine, zapravo, napušta likovnost u njenom tradicionalnom smislu i boravi u sferi konceptualnog stvaralaštva, ostajući dosledan u još jednoj konstanti u svom radu, a to je kritička reakcija na svet i okruženje- objašnjava istoričarka umetnosti i likovni kritičar Ljubica Jelisavac Katić.

Izložba će u galeriji Kulturnog centra biti otvorena do 10. septembra.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version