Iz Startit centra poručuju da nije bilo potrebe za nasilnim iseljenjem

Ugovor o zakupu ističe 31. januara naredne godine

Nakon što je juče u zgradi Navipa počelo iseljenje Startit centra pre isteka ugovora o zakupu prostorija i bez prethodne zvanične najave, korisnici ističu da je takav upad bio potreban „iz samo njima znanih razloga“. Postavljajući pitanje da li bi gradska vlast trebalo da nastavi da podržava IT sektor u 21. veku, podsećaju da su svoje obaveze prema Gradu koji im je ustupio prostorije na korišćenje uredno izmirivali.

Saradnik Dragan Jovanović kaže da je zatekao obijenu kancelariju po dolasku u prostorije Startita. On je rekao i da je otkazni rok mesec dana, te da nije bilo zvanične najave da će do iseljenja doći.

-Juče ujutru njih dvadesetak su upali u naše prostorije. Doneli su dva kamiona nekog nameštaja koje su unosili. Naše stvari, nameštaj i opremu, samoinicijativno su sklonili u jedan ćošak. Kada sam došao popodne, zatekao sam obijena vrata moje kancelarije i zamenjenu bravu sa drugim cilindrom. Još su me pitali kad ću pokupiti svoje stvari da bi oni mogli da rade šta hoće u mojoj kancelariji. Pre nekoliko dana dobili smo nezvanično obaveštenje od čoveka koji radi za Startit da se očekuje ovako nešto. Pritom, oni nemaju nikakav zvaničan dopis Gradske uprave ili bar ugovor koji imaju nije sporazumno raskinut, on je još pravosnažan- navodi Jovanović.

Dejan Petrović, takođe saradnik Startit centra, smatra da je to moglo da se završi na primereniji način.

-Taj prostor jeste gradski, verovatno je uvek trebao gradu, ali nije moralo na ovaj način, budući da 31. januara naredne godine ističe zakup. Samo se stiče utisak da je ovo nasilje koje je htelo i moralo da se desi iz samo njima znanih razloga- podvlači Petrović.

Voja Radosavljević iz Udruženja „Svetlost“ naveo je da je zbunjen kratkim rokom od tri dana za iseljenje.

-Najnormalnije je da imamo najavljen raskid ugovora bar mesec dana ranije, da se spakujemo, prebacimo, da nađemo novi prostor, to bio bi neki minimum ljudskosti. Da ne govorimo o tome da bi možda trebalo podržati razvoj IT sektora u gradu u 21. veku- rekao je Radosavljević.

Kao su istakli, suprotstavljanje tom fizičkom činu nisu videli kao primereno rešenje, a sa pravnicima razmatraju naredne korake. U Startit centru do sada su održani brojni besplatni edukativni i mentorski programi namenjeni domaćoj IT zajednici. Predstavlja mesto susreta i zajedničkog rada programera, frilensera, dizajnera, marketera, preduzetnika,  s ciljem da dele znanje i realizuju projekte. Bez obzira na dalji razvoj situacije, poručuju da će ta organizacija nastaviti da kroz programe pruža podršku građanima Šapca na njihovom putu razvoja karijere i preduzetništva u kontekstu digitalne ekonomije. Do sada je oko 4.000 sugrađana učestovalo na oko 248 događaja u organizaciji Startit centra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version