Ispred zgrade Gradske uprave održan protest zbog zagađenog vazduha

Organizatorke, majke Šapca, poručile „I vaša deca udišu otrove“

Noseći transparente sa natpisima „Za vazduh bez boje i mirisa“, „Dišemo na škrge“, „I vaša deca udišu otrove“, „Upomoć! Davimo se“, „Džaba vam vakcine! Ubiće nas vazduh“ građani Šapca okupili su se u četvrtak u 17 sati ispred zgrade Gradske uprave da iskažu nezadovoljstvo zbog zagađenog vazduha. Protest su inicirale mame Šapca koje su se organizovale putem društvenih mreža, a na ulazna vrata zgrade zalepile su i četiri zahteva gradskom rukovodstvu.

-Postoji više od 70 hiljada studija o uticaju zagađenja na životnu sredinu, smrtnost je jako velika, kao i bolesti. Nismo nikakva politička organizacija, komunicirali smo posredstvom društvenih mreža i odlučili smo da moramo nešto da uradimo i primoramo nadležne da rade svoj posao. Zahtevamo od Gradske uprave da radi svoj posao i primora zagađivače, pre svih fabriku mineralnih đubriva „Eliksir“, da ugrade adekvatne filtere. Takođe, neophodno je i angažovanje nezavisnih inspekcija koje će utvrditi stvaran nivo zagađenja svih vrsta čestica koje industrijska postrojenja emituju. Među njima su i teški metali, a o tome se na nacionalnim frekvencijama ćuti. Zato na dnevnom nivou, bar u jednim lokalnim novinama i na televiziji, javnost Šapca mora biti obaveštena o nivou i vrsti izmerenog zagađenja. Fabrike koje krše zakon moraju biti najstrože kažnjene zbog nedozvoljene emisije štetnih materija u životnu sredinu- podvukla je jedna od organizatorki protesta Sonja Nikolov.

Među natpisima se posebno isticao  i „Mame Šapca protiv Eliksira smrti“.

-Smeta nam to ne možemo da dišemo, to je vrlo jednostavno. Okupljanje je posledica vapaja majki na Fejsbuk grupi, ja sam samo jedna majka koja se brine za život svog deteta i sopstveni život. Ovo je jedan od načina da skrenemo pažnju javnosti da ovo što dišemo jesu otrovi. Iz oblasti zaštite životne sredine sam laik, ali jesam majka koja sa svoje terase svakodnevno gleda dim za koji nam tvrde da je vodena para. Vazduh treba da bude bez boje i mirisa, a mi u Šapcu osećamo smrad i peckanje u grlu. To ne sme i ne treba tako da bude, zato pozivamo nadležne institucije i inspekcije da rade svoj posao, a zagađivače da počnu da poštuju propise- poručila je Ljupka Stanković.

Kako su istakli organizatori, ukoliko nadležni ostanu nemi na njihove zahteve, nastaviće sa protestima, ali od svojih zahteva neže odustati.

D.Dimitrijević

Exit mobile version