Ispovest i pričešće su čin zajednice

Protojerej Đorđe Stojisavljević:

U organizaciji Eparhije šabačke, 14. marta 2023. godine, u Svečanoj sali Šabačke gimnazije, održano je drugo predavanje velikoposnog ciklusa „Ispovest i pričešće“. Predavanje je održao protojerej Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik i duhovnik Markove crkve u Beogradu, na temu „Ispovest i pričešće u parohijskom životu“.

„Post u životu zajednice nije ispunjavanje zakona, nego je zajednica ispunjena Bogom kao našom apsolutnom vrednošću. Ispovešću ne dozvoljavamo da se bilo šta ispreči između nas i Hrista. Ne kajemo se da bi bili čistiji i moralniji, nego da budemo bolji, da budemo jedan od onih koji će pristupiti svetinji, kao što kaže sveštenik na Svetoj Liturgiji u pozivu na pričešće: „Pazimo, svetinje svetima“! Da i mi budemo sveti, ne bezgrešni, nego da se trudimo da svetost Hristova bude naš imperativ u životu“.

Moderator predavanja bio je jerej Nikola Kovačević, sveštenik Sabornog hrama u Šapcu, koji je kao uvodničar predavanja upoznao prisutne sa biografijom i aktivnostima uvaženog predavača, a potom po završetku predavanja moderirao diskusijom i pitanjima prisutnih.

Sledeće predavanje održaće se 21. marta, a predavač će biti Episkop valjevski g. Isihije na temu „Ispovest i pričešće u životu savremenog čoveka“.

Exit mobile version