Intenzivan rad novog saziva, poziv opoziciji da se vrati u lokalni parlament

Godišnja konferencija za novinare predsednika Skupštine grada Šapca

Aktuelni skupštinski saziv do sada je zasedao pet puta, jednom po hitnom postupku, a odbornici su usvojili ukupno 90 tačaka dnevnog reda. Donet je budžet za narednu godinu i nekoliko važnih strateških dokumenata. Godina je bila specifična zbog epidemiološke situacije i činjenice da je lokalna vlast konstituisana među poslednjim u Srbiji, poručeno je na godišnjoj konferenciji za novinare u ponedeljak u Gradskoj kući.

Sekretar Skupštine Ivana Mićović posebno je istakla četvrtu sednicu 11. decembra, kada je usvojeno 38 tačaka dnevnog reda. Zamenik predsednika Skupštine dr Branko Vujković rekao je da je godina po mnogo čemu bila specifična.

-Virus, nevidljivi neprijatelj, napao je, ne samo živote ljudi, već praktično sve osnovne poluge našeg društva i celog sistema. Pored borbe sa epidemijom od marta, svi Šapčani su bili učesnici  borbe za budućnost i istinu. Mnogi od njih su bili svedoci odnosa neodgovorne lokalne samouprave prema državnim institucijama. Novi saziv skupštine radi u specifičnim uslovima. Naša nova realnost je da ćemo morati da konsultujemo epidemiologe kao najkompetentnija lica da odrede uslove kako bi svi odbornici i učesnici u radu Skupštine i skupštinskih organa bili bezbedni. To nam je važno, kao i da odbornici koji ne čine lokalnu vlast budu u Skupštini, jer oni predstavljaju građane koji su im dali poverenje i koji očekuju da se njihov glas čuje. Apelujem na sugrađane da predstojeće praznike dočekaju skromno, u krugu porodice, ali sa velikim iščekivanjima i željama za naredni period. Jako je važno da svi čuvamo svoje zdravlje, jer samo tako ćemo sačuvati zdravlje cele zajednice i svih građana Šapca- poručio je dr Vujković.

Usvajanje budžeta, kadrovska rešenja, konstituisanje organa izvršne vlasti, imenovanja vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća, članova nadzornih odbora, kako bi se omogućio nesmetan rad javnih ustanova i odvijanje života u gradu, najvažnije su tačke dnevnog reda na skupštinskim zasedanjima, ocenio je predsednik Skupštine Nemanja Pajić.

-Morali smo da se prilagodimo novim okolnostima koje su zadesile ceo svet zbog pandemije i da naučimo kako da se ponašamo u novoj realnosti. Više sednica je održano u redovnoj, nego u vanrednoj situaciji. Imali smo dug izborni proces, naša lokalna vlast je formirana pred sam kraj godine, 22. oktobra, kada je bila konstituisana sednica. Upravo su se na toj i svim narednim sednicama osetile posledice nezasedanja Skupštine više meseci. Sve teme važne za funkcionisanje grada došle su na dnevni red. U nepuna dva meseca imali smo pet sednica, što je jako intenzivan rad. Zahvaljujem se svim odbornicima, jer je Skupština uspela da prati realni život i odgovara na potrebe naših građana. Uvek smo imali sednice kad je potrebno i doneli smo političku stablnost pred kraj godine u naš grad- podvukao je Pajić.

On je dodao da je urađena finansijska konsolidacija, pa je ova godina završena „sa blagim suficitom, a projekcija je bila 300 miliona dinara minusa u budžetu“. Dobar pokazatelj je donošenje budžeta u zakonskom roku kako je predviđeno, pored izazova sa kojima su se suočili, budući da je vlast formirana poslednja u Srbiji. Kao problem istakao je odsustvo opozicije sa zasedanja, a njihove argumente za to ocenio kao neosnovane.

-Nije dobro da u parlamentu nemamo odbornike opozicije, jer mislim da je to mesto gde treba da se vodi dijalog i sučeljavaju mišljenja da bi lokalna samouprava radila bolje i donosila najkvalitetnije odluke. Žao mi je što se opozicija opredelila za vanparlamentarno delovanje. To je dozvoljeno ako misle da tako na najbolji način zastupaju svoje glasače i sve građane, ali ja mislim da je pravo mesto za dijalog parlament. Moj poziv da se uključe u rad ostaje u interesu svih građana. Za polemiku je potrebno da opozicija uđe u parlament. U medijima sam video da misle da je parlament nelegalan, što ne stoji. Svi procesi pred Upravnim sudom su završeni, ne vidim razlog da se ne pojave, sve je jasno. Na konstitutivnoj sednici prošlog saziva kome sam predsedavao tadašnja opozicija imala je žalbe pred Upravnim sudom, ali nije odlučila da bojkotuje parlament, nego je nastavila da radi i mislim da je to bila najbolja moguća odluka- istakao je Pajić.

Skupština je, kako je rekao, radila transparentno, uz direktne televizijske prenose i tako će biti i u narednoj godini- intenzivno, u interesu građana i kvalitetno. Poručio je da u 2021. ima velika očekivanja u pogledu oporavka privrede i mera pomoći preduzetnicima i ugostiteljima, zdravstva (zapošljavanje medicinskog kadra i otvaranje novih ambulanti) i socijalne zaštite, kao i pružanja veće podrške poljoprivrednicima, budući da je budžet za te namene dupliran.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version