Inicijativa Selo- grad osudila pretnje uredniku „Podrinskih“ i zatražila odgovornost nadležnih za propuste u radu Gerontološkog centra

Na konferenciji za novinare je bilo reči i o 100 dana gradske vlasti i situaciji u stočarstvu

Predsednik Inicijative Selo- grad Salko Karadarević osudio je ponašanje članova i pristalica Srpske napredne stranke koji su na, kako je rekao, „neukusan i bezobrazan način izneli niz pretnji glavnom i odgovornom uredniku „Podrinskih“ Ivanu Kovačeviću, čime su ugrozili bezbednost njegove porodice“ i apelovao na nadležene da što pre reaguju. On je na konferenciji za novinare u utorak zatražio i ostavku direktorke zbog situacije u Gerontološkom centru.

Karadarević: Podnećemo prijave protiv odgovornih

-Jadan je Šabac u kome novinari ne mogu slobodno da pišu i misle. Najveći apsurd je što je samozvani gradonačelnik Aleksandar Pajić ispao žrtva. Smatramo da je najvažnija tema u gradu Šapcu Gerontološki centar i nije nam jasno šta se dešava tamo i ko krije podatke o dešavanjima u toj ustanovi, koja je čak dobila orden od predsednika Republike za uspešan rad. Sada je od 150 korisnika 125 pozitivno na kovid- 19, a 14 ili 15 naših starijih sugrađana je preminulo. Tamo radi 12 lekara i 11 medicinskih sestara, koji su 10 meseci u karantinu, izolovani od svojih najmilijih. Postavljamo pitanje kako se desilo da korona odnese toliko života u toj ustanovi. Znamo ko je kriv i zato tražimo hitnu ostavku direktorke Marije Marković, a želimo da odgovornost snose i komandant Štaba za vanredne situacije Aleksandar Pajić i direktor Zavoda za javno zdravlje. Zašto Štab za vanredne situacije grada Šapca nije nijednom sazvao konferenciju za štampu od početka nemilih događaja u Gerontološkom centru? Šta radi menadžment i direktorka i šta bi se desilo sa nama koji smo činili prethodnu vlast da se to dogodilo u tom momentu? Smatramo da niko ne može da pobegne od odgovornosti- poručio je Karadarević i istakao da će pravni tim Inicijative podneti krivične prijave protiv odgovornih lica.

Govoreći o 100 dana nove vlasti u Šapcu, on je nazvao „nakaradnom“ i dodao da obećanja građanima nisu ispunjena.

-Prvi utisak o 100 dana vlasti je bledo, bledo, da ne može bleđe. Samozvani gradonačelnik ništa nije uradio za građane koji su glasali za njega, niti da uveri one koji nisu da su pogrešili, sem što je sredio svoju kancelariju koja blješti od kiča. Uverli smo se da nemaju kadar, jedino su nagradili polupismene ljude za ucenjivanje, pretnju i kupovinu glasova, radnim mestima. Dobro je što je zadržao Dušanove kadrove, a jedan se posebno ističe, većnik spreman za dejstva širokog spektra. Budžet je loše prepisan, projekti neće biti realizovani, a mi samo možemo da razmišljamo gde će taj novac otići. Loši učenici su zauzeli i vode grad u kome im je ostavljen uređen sistem. Najgori đaci su oteli dnevnik i zauzeli učionicu koja im ne pripada- naveo je Karadarević.

Stanković: Stočarstvo je u fazi izumiranja

Odbornik Inicijative u Skupštini grada Dragan Stanković doneo je pano sa natpisom „stočarstvo“ preko koga je stavio crnu traku.

-Stočarstvo je u fazi izumiranja, ova crna traka je proizvedena u fabrici čiji je većinski vlasnik Srpska napredna stranka. Agrarna politika države i resornog ministarstva je pogubna po srpskog seljaka. Bikovi su u poslednjih godinu i po dana bili mnogo ispod dva evra. Mnogi poljoprivrednici su ostali sa praznim oborima i napuštaju sela. Tovom junadi i svinja se intenzivno bavim 30 godina i nikada situacija nije bila gora. Od izbora se svinje prodaju po ceni koja je ispod ukupnih troškova proizvodnje. Trenutna je 120 do 130 dinara, a cena inputa u ishrani svinja je 20 do 30 posto viša. Sojina sačma je sa 56 dinara pre izbora skočila na 83- 85 dinara. Vlada najavljuje pomoć poljoprivredi za deset dana. Zašto nam pomažu, kad su nam odmogli? Ovakva je situacija zato što se uvoze polutke iz Evropske unije- ocenio je Stanković i podsetio da je aktuelna vlast pre nekoliko godina obećavala izvoz u Kinu, a od toga nije bilo ništa, te da se, kad su bogate evropske zemlje profitirale, srpski seljak nije pitao.

-Sada kad imaju višak robe za izvoz, dobro smo im došli, kao i Hrvati i Poljaci. Trpeći gubitke ne možemo investirati u prozvodnju da bismo ih donekle dostigli. Najavljuju da ćemo posle 30 godina početi da izvozimo svinje u Evropsku uniju, što je laž, jer to ni Hrvatska koja je član EU nije uspela. Oni neće raditi na štetu svojih seljaka. Nekoliko godina unazad ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je bio nosilac liste SNS-a, davao je pare građana iz budžeta da se grade objekti izabranim poljoprivrednicima da tove od 3.000 do 5.000  svinja- naglasio je Stanković.

On je rekao da je namera da se ukine direktno odlučivanje građana o povraćaju novca od poreza na imovinu mesnim zajednicama loša odluka.

-Mesna zajednica Zminjak- Skrađani je kad sam bio na čelu Saveta odlično sarađivala sa Gradskom upravom i iskorišćavala sredstva na pravi način. Sad dolazimo u situaciju da ukidaju tu odluku i da seoske mesne zajednice, tek sad, ako se ne slažu sa sadašnjom vlašću, neće dobiti ništa ili će dobiti mizerna sredstva- zaključio je odbornik Inicijative Selo- grad.

D.Dimitrijević

Exit mobile version