Informisanje građana je površno i neobjektivno

Velimir Kuzmanović, profesor

Nažalost, izveštavanje medija u Šapcu se više ne razlikuje od izveštavanja u drugim gradovima. Informisanje građana je površno, neobjektivno, sa malo informacija o društvenom i političkom životu grada. Mediji koji su redovno informisali građane u predhodnim decenijama, kao što je televizija „Šabac“ i nedeljni list „Podrinske“, u poslednje tri godine su ostali bez osnovnih sredstava za rad, bez ikakve pomoći od lokalne samouprave i praktično su prestali sa radom.

Javnost prima informacije od lokalnog lista „Glas Podrinja“ koji se bavi samo aktivnostima lokalne samouprave, drugačiji stavovi ne postoje. Od lokalnih televizija radi TV As, na kojoj nije gostovao poslednjih godina ni jedan opozicioni političar niti oni prenose informacije o aktivnostima opozicionih stranaka.

Dakle, kritički stav prema lokalnoj vlasti mogu da čuju samo građani na protestima na ulicama, ili preko društvenih mreža.

Ovakvo izveštavanje je posledica gušenja slobodne misli u kojem je svako istraživačko novinarstvo nepoželjno. Do toga nije došlo slučajno već namerno, jer su mediji koji su decenijama radili, sada ostali bez sredstava i pomoći lokalne vlasti. Teško dobijaju i sredstva preko konkursa koje kontroliše republička vlast.

Građani uz velike napore dolaze do pravih informacija, do argumenata „za“ i „protiv“, pa često, u borbi za preživljavanje, prihvataju jednostranost kao istinu. Zato je sve manje onih koji se bore za istinu, a sve više onih koji svoje uverenje prihvataju kao istinu.

Političke organizacije koje se ne slažu sa zvaničnom politikom sporo dopiru do građana, tako se lakše donose loše odluke, ili odluke koje su u interesu pojedinca, a ne društva u celini. Ovaj problem je danas teško prevazići u postojećem sistemu.

Problem će biti rešen kada Srbija ne bude autokratsko, već demokratsko društvo, a to i jeste vizija ljudi koja u borbi protiv nasilja, mesecima šeta ulicama mnogih gradova u Srbiji. A ova borba je utoliko teža što nailazi, po nalogu vlasti, na neargumentovanu osudu svih medija sa nacionalnom frekvencijom.

Exit mobile version