Imenovani novi rukovodioci ustanova kulture

Četvrta sednica Skupštine grada Šapca bez rasprave

Sednica Skupštine grada Šapca, četvrta po redu u novom sazivu, imala je 40 tačaka dnevnog reda i završena je za dva i po sata, bez rasprave. Postavljeni su novi vršioci dužnosti direktora ustanova kulture, a usvojeni su i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća za 2019. godinu. I sa ovog zasedanja izostala je opozicija, jer ne priznaju legimitet lokalnog parlamenta.

Za direktorku Narodnog muzeja Šabac u v.d. statusu imenovana je diplomirani likovni umetnik Jovana Stojanac, nakon razrešenja Nele Tonković. Za vršioca dužnosti direktora Šabačkog pozorišta umesto Milene Bogavac postavljen je diplomirani glumac Vladimir Vasilić. Umesto Davora Stanojevića, na čelo Međuopštinskog istorijskog arhiva došla je diplomirani pravnik iz Šapca Jelena Mijailović, dok je Mariju Žakić na mestu direktora Doma kulture Prnjavor zamenio master profesor razredne nastave Mario Maksimović. Gradsko veće dobilo je još jednog člana- diplomiranog ekonomistu Zorana Zdravkovića, a novi gradski pravobranilac je diplomirani pravnik Gordana Dražić.

Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić naveo je da je sednicu obeležilo „vrlo efikasno vođenje i raspoloženje odbornika da što pre počnu da funkcionišu u najboljem interesu sugrađana“.

-Donete su vrlo važne odluke. Izabrali smo novog člana Gradskog veća i novog gradskog pravobranioca. Takođe smo postavili i mlade, kvalifikovane, ambiciozne Šapčane za direktore kulturnih ustanova u našem gradu. Ispunili smo obećanje da nećemo dovoditi ljude sa strane. Oni žele da unaprede kulturni život grada,  čuli smo njihove vizije kako to treba da izgleda, a siguran sam da ćemo vrlo brzo imati i adekvatne rezulate. Izabrali smo i nove upravne i nadzorne odbore, jer je to bitno za funkcionisanje i zakonito delovanje preduzeća. Ovu sednicu je okarakterisao i dolazak Aleksandre Pavlović sa liste Nebojše Zelenovića koja je u svom izlaganju rekla da će podržavati politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, odnosno vizije razvoja Grada Šapca koje mi kao stranka imamo i da će učestvovati u njihovoj realizaciji. Želim joj dobrodošlicu, to govori o širini politike SNS, koja pruža mogućnosti svima- rekao je Pajić.

Obrazlažući odluku o smeni direktorki muzeja i pozorišta, napomenuo je da nisu dobro radile. -Direktorka Šabačkog pozorišta je pre stupanja na funkciju imala šest meseci radnog staža, 260 do 270 hiljada je trošila ove godine na obezbeđenje. U drugim ustanovama nisu održane manifestacije, ali bez obzira na epidemiološku situaciju, postojali su uslovi da rad tih ustanova bude značajno bolji nego što je bio. Loše su radile u prethodnom periodu i njihova smena je u skladu sa zakonom- podvukao je Pajić.

Predsednik Skupštine Nemanja Pajić smatra da će se opozicija uskoro uključiti u rad lokalnog parlamenta.

-Sednice su uvek efikasnije kada nema opozicije. Meni je žao što su doneli takvu odluku, ali ima naznaka da će se vrlo brzo u budućnosti pojaviti, što može samo da doprinese kvalitetnijem radu Skupštine. Sednice koje se održavaju na početku formiranja gradske vlasti uvek obiluju novim kadrovskim rešenjima. Na neki način završavamo i konstituisanje lokalne samouprave, zato su imenovana neka nova lica, što na mesta v.d. direktora, što u upravne i nadzorne odbore. Sve to povećava kapacitet lokalne samouprave i daje stabilnost da se suočimo sa izazovima koji nas očekuju u 2021. godini. Skupština je tu da prati zahteve izvršne vlasti i da bude na raspolaganju građanima koji su je birali- istakao je Pajić i dodao da će do kraja godine biti održana još jedna sednica na kojoj će biti donet novi gradski budžet.

Odbornici su usvojili izveštaje o poslovanju javnih preduzeća za 2019. godinu i dali saglasnost na odluku o raspodeli dobiti javnih preduzeća: JKP regionalna deponija „Srem Mačva“, JKP „Toplana Šabac“, JKP „Stari grad“, JKP „Parking Šabac“, JKP „Vodovod Šabac“ i JKP „Infrastruktura Šabac“, kao i godišnji program poslovanja rebalansa tog preduzeća. Usvojeno je rešenje o obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskih nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti grada Šapca, imenovani članovi nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća, kao i Lokalni savet roditelja. Zbog podnošenja ostavke Ksenije Lukić Marović, odbornički mandat dodeljen je Radenki Gajić iz Zapadne Srbije. Umesto Mila Isakovića imenovanog za savetnika gradonačelnika, odbornik SNS Ivan Nešković seo je u skupštinsku klupu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version