Humanost teče venama

Prijem za šabačke humaniste povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, tradicionalni prijem u Gradskoj kući za šabačke humaniste u ponedeljak je priredio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. Uručeno je 26 priznanja i simboličnih poklona, ručnih satova. Od početka godine prikupljeno je više od 1.000 jedinica, a u Šapcu se svake srede u Kulturnom centru Šabac sprovodi redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

-Davalaštvo krvi u Šapcu i okolini ima duboku i bogatu tradiciju, što govori veliki broj  današnjih jubilaraca sa 50 i više davanja krvi. Imamo čak i pet dobrovoljnih davalaca sa 75 registrovanih davanja krvi. To je podsticaj za mlađe generacije da nastave stopama svojih prethodnika, a i da dokažu  da se humanost praktikuje na delu, da je Šabac jedan od gradova u Srbiji koji prednjači sa velikim brojem dobrovoljnih davalaca i da se taj trend održao u svim nedaćama koje su nas zadesile u prethodnom periodu. Sa ponosom mogu da kažem da je biti danas sa ovim ljudima veliko zadovoljstvo. Želim im dobro zdravlje i da mlađe generacije stimulišu i opredele za dobrovoljno davalaštvo, jer taj čin je blagoslov od Boga- istakao je predsednik Crvenog krsta Šabac dr Miroslav Popović.

Pajić je istakao da je tokom pandemije bilo veoma teško organizovati zdravstveni sistem, a samim tim i dobrovoljno davalaštvo krvi.

-Ovi ljudi su pravi heroji, jer su dobrovoljnim davalaštvom krvi sačuvali brojne živote, ali i svoje zdravlje. Grad Šabac na simboličan način svima onima koji su krv dali više od 50 ili 75 puta daruje ručne časovnike, pre svega, kao znak poštovanja, a ovaj dan prvenstveno koristimo da skrenemo pažnju na ove humane ljude. Natojimo da kao Grad zajedno sa Crvenim krstom omogućimo a njih neke pogodnosti i odužimo im se na neki drugi način, budući da je novčana stimulacija zakonom zabranjena- rekao je Pajić.

Zoran Jovanović iz Šapca dao je dragocenu tečnost čak 279 puta, a prvi put sa 19 godina.

-Poveo sam se za primerom drugih koji su to činili, jer sam iz njihove priče shvatio da je to lep osećaj. Zaista jeste tako, nama ne škodi ništa, a pomažemo onima kojima je to potrebno. I sam sam uspeo da podstaknem neke ljude da na taj način razmišljaju i drago mi je zbog toga. Drago mi je da imamo priliku da se ovim lepim povodom okupimo i da motivišemo druge da budu dobrovoljni davaoci- naveo je Jovanović.

Dragan Stepanović je 82 puta dao krv i to je za njega zadovoljstvo i lepa dužnost.

-Želim da odam veliko priznje gradskoj komisiji na čelu sa Prokom Martinovićem, jer ulažu velike napore da Šabac bude tu gde jeste, sigurno jedan od najorganizovanijih gradova u prikupljanju dragocene tečnosti. Nagrada znači i velika je obaveza za ubuduće, da nastavimo sa davanjem i dostignemo tu čarobnu cifru od 100 davanja- poručio je Stepanović.

Saradnik za dobrovoljno davalaštvo u Crvenom krstu Šabac Slavko Radovanović podvukao je da je Šabac i dalje u vrhu po broju dobrovoljnih davalaca.

-Bez obzira na to što je pandemija napravila svoje, po rezultatima koje smo imali prošle godine, od nas je jedino Požarevac bio bolji. U prvom tromesečju smo tu, rame uz rame, tako da smo u odnosu na grad Beograd i manje opštine u samom vrhu po broju humanista. Time se ponosimo, dobili smo za to dva zaslužena priznaja Instituta za transfuziju krvi i nadam se da tako biti i ove godine- podvukao je Radovanović.

Nema sumnje da hoće, jer, kako je istakao jedan od šabačkih jubilarnih dobrovoljnih davalaca, humanost teče venama.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version