Humana ekspedicija hrabrog maratonca

20161016_1246001

Na inicijativu Rotary kluba Kragujevac, District 2483 organizuje „55 maratona za uzastopnih 55 dana“ u 55 gradova Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Maratonac Goran Nikolić krenuo je 3. septembra iz Kragujevca, a danas je stigao na svoju 44. destinaciju, u Šabac. Cilj manifestacije je promovisanje sportskih, kreativnih i intelektualnih potencijala osoba sa invaliditetom kroz ekstremni sportski poduhvat. Uz podršku, Goranu će biti stvoreni svi uslovi da dođe do svojih ciljeva– postavi novi Ginisov svetski rekord i prikupi sredstva koja će transparentno uložiti u humanitarne svrhe.

Zbog vremenskih uslova, jutros je nešto kasnije nego obično krenuo iz Koceljeve- oko pola osam, a predviđena dužina maratona je 42 kilometra 195 metara. U Šapcu je lepo dočekan, a na trasi je dobio i društvo maratonca Petra Kurdulića iz Šapca, koji je sa njim istrčao celu deonicu, kao i članovi šabačkog Atletskog i Rotari kluba. Logističku podršku mu pruža Rotari distrikt 2483, koji ga dočekuje u mestu i obezbeđuje smeštaj i prenoćište. Predsednica Rotari kluba Šabac Danica Milovanović pozdravila je Nikolićev humani gest, koji i sam na jedno oko vidi pet posto, budući da skupljanjem sredstva na ovaj način ljudima koji imaju invaliditet pomaže da u sportu pronađu sebe. Nikolić je istakao humanitarni karakter ove sportske ekspedicije, rekavši da mu na prvom mestu nije obaranje Ginisovog rekorda, koji trenutno drži japanski atletičar, i podrazumeva 52 maratona za 52 uzastopna dana.

-Ja sam samo za trenutak iz zone komfora, sa svih svojih staza u Šumaricama, izašao u javnost da sa ljudima podelim ono što svakodnevno radim. Moj motiv je da se obratim ciljnoj grupi, da upoznam javnost da je u Kragujevcu sagrađen Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, jedinstven u zemlji i okruženju. To je javno dobro koje je izgradila Delta fondacija na lokaciji koju je obezbedio grad Kragujevac i pripada svim građanima Srbije. S obzirom na to da je Škola za slepe i slabovide koju sam pohađao jedina takve vrste u Srbiji, moji drugovi nisu u mestu stanovanja, kao što je slučaj sa većinom ljudi. Oni su rasuti širom naše bivše domovine, tako da sam odlučio da dođem do svakog grada da upoznam sve sa sadržajima centra koji ima polovinu površine smeštajnih kapaciteta isključivo namenjenih sportistima koji nisu iz Kragujevca- objasnio je Nikolić, koji nosi GPS opremu, posredstvom koje se poduhvat i verifikuje u Ginisovoj knjizi svetskh rekorda.

On ističe da je japanski atletičar visoko postavio lestvicu i time dao svima priliku da se ogledaju sa njim u viteštvu. Sledeća destinacija mu je Loznica, čime završava trčanje kroz Srbiju. Nakon toga mu ostaje još deset maratona- četiri u Bosni i Hercegovini i šest u Crnoj Gori, zaključno sa 27. oktobrom u Budvi. Iskustvo i kondicija Nikoliću ne manjkaju, budući da je aktivni rekreativac i do sada je uspešno istrčao 25 maratona.

-Ovo je tempo koji mi omogućava da u limitiranom vremenu od šest sati komforno istrčim. Kada jednog dana ne bih istrčao u tom vremenu ili prekoračio vreme za minut, ceo poduvat bi se smatrao nevažećim. To činim sa lakoćom i drago mi je što na taj način mogu promovisati trčanje kao zdrav stil življenja. Kada bih u gradove ulazio umoran i iscrpljen, to bi bila loša poruka svima koji požele da se bave atletikom. Dakle, može se svakodnevno trčati 42 kilometra i biti svež- naglasio je Nikolić i objasnio da u trenažnom procesu ne koristi suplementaciju, dok u ovom periodu, kada oslobađa toksine i minerale koje ne može da nadoknadi vodom, uzima multivitaminske rastvore i proteinski šejk, što je dozvoljena neophodna suplememntacija.

Pohvalio je podršku šabačkog atletičara Petra Kurdulića koji je trčao sa njim ceo maraton, da bi mu se kasnije priključili juniori iz Atletskog kluba i kolege iz Rotarija. On je zahvalio i svim Šapčanima koji su ga oduševljeno dočekali i pozdravili njegovu humanu misiju, izrazivši zadovoljstvo što je zahvaljujući vizuelnom identitetu i informacijama u medijima postao prepoznatljiv gde god se pojavi.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version