Hajdučko veče u Crnoj Bari

Danas se u Crnoj Bari – Vasin šib održava manifestacija „Hajdučko veče“ u okviru koje je u 15 časova planirano održavanje „Mačvanske svadbe“ a potom i konjičkih trka na hipodromu jedan sat kasnije.

„Izbor za harambašu“ je planiran za 19 časova a priređen je i bogat kulturno-umetnički program kao i koncerti Biljane Jevtić, Aleksandra Ace Ilića i Jasne Đokić.

Život junaka opisan u romanu „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića, podstakao je  crnobarske momke da od 1966. godine organizuju takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Ovo prvo momačko takmičenje je 2006. godine, preraslo u veliku manifestaciju opštine Bogatić, pod nazivom HAJDUČKO VEČE i organizuje se svake godine u avgustu mesecu.

Osnovna ideja ove manifestacije je da se novim generacijama dočara život njihovih predaka a starijim Mačvanima da se sete vremena svoje mladosti i doba koje je bilo znatno bliže starim običajima nego ovo današnje. U toku programa, posetioci manifestacije „Hajdučko veče“ mogu videti: mačvansku svadbu, izložbu domaće radinosti, izložbu Mačvanskog likovnog naselja, prisustvovati večeri pesnika Mačve, takmičenju za izbor harambaše, izboru za najlepši fijaker i posmatrati kulturno-umetnički programu koji izvode folklorni amateri i estradni umetnici. Deo programa se održava u selu Crna Bara, u Bogatiću, a deo u Sovljaku.

Kao i prethodnih godina, podršku manifestaciji pružila je Opština Bogatić i Turistička Organizacija.

Exit mobile version