Grad Šabac brine o napuštenim psima

Otvorena kancelarija šabačkog Prihvatilišta

U Gospodar Jevremovoj ulici u subotu je otvorena kancelarija u kojoj će se svakog dana od 17 sati okupljati volonteri s ciljem da udome pse iz šabačkog Prihvatilišta. Pre mesec i po dana aktivno su se uključili u rad sa napuštenim životinjama i rezultat su 23 udomljena psa.

Ovom akcijom Grad Šabac se približio civilizovanom društvu, smatra gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je prisustvovao svečanom otvaranju.
-U civilizovanom društvu niko nije zaboravljen, pa ni životinje. Sve ove kuce su do pre nekoliko meseci bile na granici smrti, a zahvaljujući volonterima iz grada Šapca koji su odlučili da spase životinje i tome što smo mi kao Grad otvorili vrata azila desio se neverovatan napredak, a osnova svega je iskren razgovor i ljubav prema životinjama. Sledeći korak je da pomognemo da svako ko želi da udomi psa to učini po uređenoj proceduri, na najlakši mogući način, da pokažemo humanost, solidarnost i spremnost da pomognemo. Čestitam svima koji su se besplatno uključili u ovu pozitivnu akciju i uložili neverovatan trud. To pokazuje da je ovo grad u kome ljudi vode računa o važnim stvarima i u kome može slobodno da se misli i deluje. Pozivam ih da u sledećim danima i mesecima nastave tako i sve humane ljude da im se u tome pridruže- poručio je Zelenović.

Volonterka Teodora Nikolić izrazila je zadovoljstvo što su građanima otvorena vrata azila i što su dobili priliku da se okupe.

-Cilj je da volontera bude što više i da nam se priključe, kao i da udomimo pse, u čemu smo već pokazali uspeh. Grupa volontera se okupila i svakodnevno dolazimo u azil, šetamo pse, hrane se dva puta dnevno, higijena im je značajno poboljšana, socijalizuju se sa nama i ostalim psima, tako da su već navikli na povodac i bili bi savršeni ljubimci- ističe Nikolićeva.
Psi se redovno vakcinišu i pruža im se neophodna nega veterinara. Svi vlasnici privatnih ambulanti angažovali su se da obezbede lepši život psima u azilu u želji da to ipak postane ono što zaista jeste- njihov privremeni smeštaj.
-Mnogo je urađeno, budući da se sada psi redovno šetaju, imaju igralište u kome se puštaju da trče. Ozbiljno i planski se udomljavaju, a najvažnije tek predstoji, a to je sistemska sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa koja će uslediti posle letnjeg raspusta- navela je veterinar Jelena Krstić.


U šabačkom Prihvatilištu ostalo je još oko 150 pasa koji čekaju svoj dom, a svakodnevno će ih od 17 sati glavnom gradskom ulicom šetati volonteri. Svako ko želi, može da im se pridruži i ako nije u mogućnosti da udomi, bar da ulepša boravak psima u azilu.
D.Dimitrijević

Exit mobile version