Godine mrmota i botova

U susret Danu oslobođenja Šapca

Za Dan oslobođenja Šapca Skupština grada 2015. proglasila je 22. april, u spomen kada je Šabac oslobođen od Turaka 1867. godine. Dotadašnji Dan oslobođenja slavio se 23. oktobra, ali te 1944. godine ispostavilo se da su pobednici nakon toga počeli masovne represalije prema neistomišljenicima i masovne egzekucije bez suđenja.

Od tada najvišu, Aprilsku nagradu poneli su, pored ostalih, i vladika Lavrentije, novinari Olja Bećković, Milan Jovanović, redakcije listova „Danas“ i „Podrinske“, uzbunjivač Aleksandar Obradović… Naprednjaci dolaze na vlast 2020. godine, uz brojne malverzacije, krađu glasova, ucene, falsifikovanja, a ostaće ubeleženo u anale političke istorije da je Gradska izborna komisija poništila izbore na svih sto biračkih mesta.

Ostalo je istorija i svedočanstvo o beščašću.

Kao kruna dolazi odluka lokalne vlasti da Aprilsku nagradu ponese i Aleksandar Vučić, predsednik države i SNS, ali „za doprinos razvoju demokratije“?! Sve može biti, kako je to već pisao Andrić, ali ne može biti da osvedočeni protivnik demokratije i demokratskih vrednosti bude baš Aleksandar Vučić, o kome će svoj sud doneti i istorija, a naravno to se može posmatrati i u svetlu sadašnjih ukupnih  zbivanja u Srbiji.

Ostaće ovo vreme zabeleženo po tome što se Srbija svrstala u nedemokratske, tzv. hibridne režime, što su učinjena brojna zlodela, što je vlast srasla sa kriminalom, što su progonjeni časni, stručni i vredni građani.

Nepojmljivo je da čitavu tu kulu beščašća potiru oni koji bez trunke zdravog razuma odobravaju i učestvuju u ovom igrokazu, klimoglavci uvlakači, i ini, s malo ili nimalo morala.

Upravo kako dani i godine teku ovom Srbijom pitanje je dokle će da traju ti nepromenljivi dani mrmota botovske svesti. To nimalo ne služi na čast ovome gradu, značajne prošlosti i uloge u istoriji Srbije. Ne samo zbog evropskog puta koji je utro Jevrem Obrenović, nego i kasnije, a svedočanstvo o tome je spomenik u centru grada sa tri odličja koje nema nijedan grad u Srbiji.

Pored ostalog i Legije časti.

Očigledno da nema časti  u Srbiji, sem pojedinaca koji drže do časti, poštenja i dostojanstva.

Dragan Eraković

Exit mobile version