Firenca

Ekskurzije,  nezaborav srednjoškolskog doba.

Priče o njima traju danima pre i godinama posle. Na jednoj  od ekskurzija desilo se mnogo toga očekivanog i nešto dosta neočekivano.

Barem nam se tako učinilo. I o tome ništa nije pisalo, u meni nekako uvek dosadnom pročitanom izveštaju.

U putu, muzika po izboru učenika, slede neobična celodnevna druženja, diskoteke, noćna vožnja brodom , obilazak kultirno-istorijskih znamenitosti, posete muzejima i likovnim galerijama, konačno, obavezni šoping.

Pošli smo u Toskanu,  Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Crnjanski…

Brežuljci pod vinogradima, Ponte Vekio…

U Firenci, prestonici kulture i umetnosti severne Italije, ostali smo dva dana. Drugoga dana u programu je bila fakultativna poseta galeriji Ufici, ili odlazak u obližnji tržni centar.

Vodič nam je napomenuo da je Ufici kompleks zgrada koji spada u jedan od najstarijih i najuglednijih muzeja umetnosti u svetu, a tržni centar koji nam preporučuje je veoma dobar i posećen. Naravno, vođa puta smatrao je da je tržni centar povoljnija varijanta, jer se za ulazak u galeriju čeka po nekoliko sati, a  i ulaznice su prilično skupe. Hteo je, verovatno i on nešto da kupi. Tu je i uvreženo mišljenje o ne baš prevelikim umetničkim afinitetima učenika na ekskurziji, a kupljenim poklonima će se, po povratku, sigurno svi obradivati.

Složili smo se nekako da treba poštovati želju i odluku većine. Besmislen je odlazak u galeriju sa učenicima koji to ne žele. Takođe moglo je da se desi da nam, zbog dužine čekanja na kupovinu karata, ne ostane dovoljno vremena za obilazak. Odlučili smo se za anketu, u kojoj će se učenici tajno izjasniti o ponuđenim varijantama.  Gotovo neverovatno, svi učenici našeg autobusa bili su za posetu galeriji Ufici.

Na ulazu smo imali sreće, neka prethodna grupa je otkazala. Polako smo obišli galeriju, zadivljeno gledali remek dela likovne umetnosti, slušali vodiča, ponešto šapatom komentarisali, izašli puni utisaka. U albumima napravljenim po povratku u Šabac bilo je mnogo slika koje su svedočile o nezaboravnoj poseti galeriji Ufici.

Možemo li bolje? Mislim da nije potrebno.

Exit mobile version