Episkop Jerotej u Loznici

Pripremajući se za post projavljujmo delatnu ljubav – mesopusna nedelja

U treću pripremnu nedelju, pred početak Časnog posta, Episkop Jerotej je, 9. februara 2023. godine, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u kripti Sv. Vladike Nikolaja pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg u lozničkom naselju Lagator.

Drugi dolazak Hristov neće biti u milosti, nego u slavi, jer će Hristos sesti na presto i sabrati pred sobom sve narode. Tada će ih razlučiti, kao što pastir razlučuje ovce od jaradi. To razlučivanje neće biti sud, nego presuda u kojoj će jedni biti sa desne strane, a drugi sa leve strane Gospodu. Sve će biti tačno i jasno i Gospod će svakog od nas uputiti na svoje mesto, a svako će od nas poznati gde pripada. Zato projavljujmo sada milost i delatnu ljubav prema bližnjima, jer ako najmanjim ne činimo, samom Hristu ne činimo.

‍A Gospod nam u Svetom Jevanđelju daje smernicu večnog života kroz dve najveće zapovesti o ljubavi: Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i ljubi bližnjega kao samog sebe.

Na kraju besede Episkop Jertotej je podsetio prisutne na apel za pomoć postradalim žiteljima Sirije i Turske u strašnim zemljotresima.

Nakon Božanstvene Liturgije bratstvo hrama je pripremilo trpezu ljubavi.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru nalazi se u centralnom delu naselja koje se i sagradilo i sabralo oko ove svetinje koja služi na ponos svim stanovnicima Loznice.

 

Exit mobile version