Dug put do informacija

smart

Građani i mediji: Borivoje Nikolić, penzioner

Nekadašnji radnik „Zorke“, a već duže vreme penzioner, Borivoje Nikolić ukazuje da su pre građani mnogo više bili informisani. U fabrici su se redovno kupovale i čitale dnevne novine, takođe i nedeljenici i revije, a postojale su i fabričke novine, na primer „Zorka“ sa desetak hiljada tiraža.

Takođe, i lokalni mediji su bili čitani, gledani i slušani. Radio Šabac je prednjačio, jer su ovde bile redovne informativne emisije, Dnevnik, gde su se javljali i dopisnici iz svih ostalih opština u regionu.

Kada su bile vanredne situacije, poplave, zavejani putevi ili na primer kada je iscureo amonijak 1986. godine, informacije su bile pravovremene, učestale i najvažnije – proverene.

TV Šabac je imala bogat informativni program, počev od „Jutrenja“ do „Hronike“ i „Vesti“, sa svim značajnim sadržajima važnim za grad: komunalne službe, zdravstvo, privreda, kultura…

Međutim, toga više nema, ugašeni su i Radio i TV Šabac, i uglavnom se o lokalnim temama informišem preko emisija RTS odnosno Prve. Iako je medijski prostor preplavljen raznoraznim informacijama, primera radi na portalu „Naslovi Šabac“ pojavljuju se i više puta ponavljaju gotovo iste informacije ali različitih medija, pa i one informacije koje nemaju veze sa Šapcem, iz Subotice, Beograda…

Informišem se najviše preko „Podrinskih“, ali bih voleo da to bude u štampanom obliku, jer novine traže i pažnju i veme, i nekako na sveobuhvatan način govore o temama ali i problemima u jednom periodu.

Nedostaju nam one servisne informacije, koliko je zagađen vazduh, cene na pijacama, radovi na elektro ili vodovodnoj mreži…

Desilo se da je nedavno zbog radova na vodovodu voda bila mutna, ali građani ništa nisu znali o tome. Takođe je važno da građani budu obavešteni i o određenim važnim pitanjima i temama u oblasti iz privrede ili poljoprivrede, ali i nauke, kao što je to, na primer, klima.

D.E.

Exit mobile version