Druga pobeda mladosti i lepote posle 108 godina na Limanskoj adi

Druga pobeda mladosti i lepote posle 108 godina na Limanskoj adi, reči su organizatora događaja na Limanskoj adi na Drini, Zorana Đorđrvića, a upućene su učenicima OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Badovinaca.

S namerom da se godišnjica velike pobede naše vojske na Limanskoj adi obeleži na prigodan i dostojanstven način, Zoran Đorđević ustupa svoje poverenje pomenutoj školi tražeći učenici sa svojim nastavnicima pripreme prigodan prikaz po tekstu zavičajnog pisca i pukovnika u penziji, Milorada Jevtića.

Dramski prikaz su pripremale nastavnice Ivana Tovilović i Katarina Kulezić kroz Pozorištance koje postoji skoro već četiri godine. Zahvaljujući nesebičnoj podršci kolektiva škole, direktorke Jelene Avramović, učenici su sa svojim nastavnicama sa lakoćom i entuzijazmom pripremili tekst za prikazivanje na sceni.

Čoveče, ti što mačvanskom zemljom hodiš, ma ko da si, nemoj da obiđeš ovo znamenje kao nešto bezvredno. Zastani, priđi ovom mestu časnog vojevanja za slobodu i čast otadžbine. Pokloni se senima ratnika Gvozdenog puka

(Autor: Milorad Jevtić; govorila Dunja Arnautović).

Učestvovali su učenici: Veljko Bojić, Luka Jevtić, Vukašin Tovilović, Bogdan Petrušić, Marko Tatomirović, Nikolina Tovilovilović, Vasilije Polić, Konstantin Rosić, Anđela Timotić, Dunja Arnautović, Tijana Kojić, Sara Paunić, Veljko Davidović, Aleksandar Đaković, Mihailo Popadić i Nemanja Jevtić  i nastavnik Stojan Aničić Oki.

Da OŠ ,,Vuk Karadžić“ utiče na kontinuitet tog zaveta kod dece, utvrdile su i nastavnice Ivana Tovilović i Katarina Kulezić u obraćanju nakon dramskog prikaza.

Vrednosti se uvek nalaze u prošlosti. Tamo ih treba tražiti, a mi imamo obavezu da ih čuvamo i negujemo. S tom namerom, OŠ ,,Vuk Karadžić“ pokreće projekat pod nazivom ,,Vodič kroz naše selo“, čiji je osnovni cilj upoznavanje učenika i meštana, kao i potencijalnih turista, sa istorijom i turističkim potencijalom našeg sela. Ovom prilikom vas pozivamo da se uključite i doprinesete radu učenika, tako što ćete podeliti sa nama fotografije, informacije i sve za šta smatrate da bi trebalo sačuvati od zaborava.

(Ivana Tovilović, nastavnik engleskog jezika)

Naše selo je izuzetan primer kako bi lokalni stvaraoci i meštani i obrazovno-vaspitne institucije trebalo da sarađuju i rade zajedničkim snagama na unapređenju kvaliteta obrazovanja, negovanja i poštovanja svega onog i svih onih bez čijih žrtava, rada i stvaralaštva ne bismo danas stajali ovde.

Slava im i hvala!

(Katarina Kulezić, nastavnik srpskog jezika)

Od razgovora momka i devojke preko tarabe do otvorene puščane paljbe, u publici je bio tajac. U jeku borbe na Limanskoj adi, kapetan Topličkog Gvozdenog puka poziva guslara da ne ćuti. Na zvuk paljbe nadovezuju se gusle koje je guslao Božidar Pantović iz Prnjavora. Drina, ta plemenita međa, kako je guslar nazvao, dobija zavet umirućeg vojnika poslednjom replikom u prikazu: Drino, čuvaj moje Topličane.

 

 

 

Exit mobile version