Draganova (NE)pravda

“Srbija na zapadu“ je serijal emisija u kojima se publikuju priče iz različitih delova Srbije, pre svega zapadne, a bave se temama o kojima se malo govori u javnom životu i takozvanim mejnstrim medijima. Za ovim pričama “tragaju“ novinari lokalnih nezavisnih medija i produkcijskih grupa okupljenih u neformalnoj koaliciji “Zajednički glas ZA slobodu medija“.

U ovoj epizodi pogledajte prvu priču pod nazivom ‘’Draganova (NE)pravda’’ koja govori o tome sa kojim se mukama bori srpski seljak kako bi sačuvao zemlju svojih predaka.

U drugoj priči upoznaćete osmočlanu porodicu Mijatović koja živi na marginama našeg društva i ima samo jedan san – da izgrade kuću u kojoj će šestoro deca imati bolje uslove za odrastanje. Pozivamo vas da svojim donacijama pomognete da Mijatovići ispune svoj najveći san. To možete učiniti slanjem SMS poruke na 7763 (200,00 dinara) ili preko donatorske platforme koja se nalazi na ovom LINKU.

U fokusu treće priče su srpska planinska sela, smeštena u najlepšim predelima Srbije, ali, nažalost, sa sve manje žitelja u njima. Naši sagovornici iznose razloge za demografski sunovrat na ovim prostorima.

I, na kraju, priča o ćirilici koja će ovih dana dobiti svoj dom – Dom ćirilice u neposrednoj blizini manastira Rača, poznatog po čuvenoj Račanskoj prepisivačkoj školi i razvoju srpskog jezika i pisma u najtežim vremenima ropstva pod Osmanlijama.

Izvor: Cemaforum.rs

 

Exit mobile version