Dragan Gligorić iz Gornje Vranjske za „Podrinske“

Poljoprivrednici svaštare da bi opstali

Porodica Gligorić iz Gornje Vranjske neguje tradiciju bavljenja poljoprivredom generacijama unazad. Na imanju žive Dragan, njegova baba, otac, majka, supruga, desetogodišnji sin i dve ćerke. Bave se stočarstvom i povrtarstvom i na 27 hektara zemlje, od čega je oko hektar pod plastenicima, gaje paradajz, krastavac i papriku. Uglavnom prodaju kod kuće, gde kupci iz Loznice uzimaju povrće na veliko. Prodaju i na Kvantašu, a ponekad odvoze i u Beograd.

Pretprošla godina je bila profitabilna kada su u pitanju paradajz i krastavac, jer su imali dobru cenu. Nažalost, prošla godina nije, tako da nisu imali značajne prihode od prodaje.

– Cena paradajza je do bila 10-15 dinara. Primera radi, 500 semenki paradajza košta oko 55 evra, a ja sejem 32 hiljade. Treba mi u startu tri i po hiljade evra samo za semena paradajza, a na to još treba dodati supstrate, krastavce, što znači da mi je potrebno oko pet-šest hiljada evra samo da krenem s proizvodnjom – žali se Dragan.

Pošto je imanje veliko, bez pomoći ne mogu da ga održavaju, pa devet meseci u toku godine na njemu radi šest radnika već desetak godina unazad. Slobodni su samo tokom novembra, decembra i januara. Njihove dnevnice su 1.500 dinara, ne računajući obroke i transport od kuće na posao i nazad. Od stoke imaju 27 bikova i 120 svinja tovljenika.

– Teško je živeti od bavljenja poljoprivredem, pogotovo stočarstvom. Upravo sam prodao svinje po ceni od 125 dinara. Bikovi koštaju 1,95 evra, i prodajući po toj ceni, ne možemo ništa da zaradimo – kaže Dragan.

Odavno su odustali od ideje da smanje proizvodnju, jer nemaju izbora – poljoprivreda im je osnovni izvor prihoda.

– Došlo je vreme da moraš da svaštariš da bi opstao na selu. Mi se bavimo svim i svačim. Kako će biti, videćemo. To niko ne zna. Mnogo radimo da bismo stekli ono što imamo – kaže Dragan i smatra da bi država trebala da zagarantuje cenu stoke i povrća, ali i voća.

Iako se ne bavi voćarstvom, planira da zasadi kruške ili jabuke, ali i napravi sušare za šljive. Mišljenja je da bi poljoprivrednici trebali da se udruže i formiraju zadruge, jer bi zajedničkim istupanjem na tržištu mogli bolje da zastupaju svoje interese.

– Stalno pričaju kako nemamo dovoljno ni paradajza, ni krastavca, ni mesa. Ali, kad bi zagarantovali cenu, ja bih mogao da podignem kredit i gajim mnogo više svinja i paradajza-iskren je on i dodaje da poljoprivrednicima subvencije nisu toliko važne koliko garancije da će prodati po određenoj ceni. On koristi subvencije za zemlju, a dobio je i za plastenike i sisteme za navodnjavanje. U pogledu predstojeće godine je optimističan, jer duboko veruje da se vredan i posvećen rad na kraju isplati.

D.D.

Exit mobile version