Dostojanstvo

Upitate li prosvetne radnike, mnogi će vam reći kako nam iz Ministarstva ponekad stižu nepravedne, pogrešne, pa i ponižavajuće propozicije. Izgleda da je toj instituciji, nažalost,  zaštita dostojanstva prosvetnih radnika “poslednja rupa na svirali”. Ali, institucija nam je nadređena i šta se tu može. U slučaju da ipak ne poštujemo odluke svemogućeg Ministarstva, sledi novčana kazna, pa u krajnjem slučaju i udaljenje sa posla. Da li je uvek i obavezno, baš tako?

Jedna od  meni spornih propozicija je da se učenicima koji imaju nedovoljnu ocenu mora držati dopunska nastava. U protivnom, učenici imaju pravo da se žale, žalba se usvaja i ocena poništava.

Imao sam odeljenje u kome je nekoliko zdravih i inteligentnih učenika imalo nedovoljnu ocenu. Sa puno lepih ideja, i dok sve to sprovedu, za učenje nemaju vemena. Mladost je to. Kako se približavao kraj školske godine, vide oni da je vrag odneo šalu, i evo ih na dopunskoj nastavi.Sa punim pravom, to je moja obaveza.

Došao sam na čas dopunske nastave. I moji dragi učenici . Uljudno mi se javljaju i sedaju u prve klupe. Na table sam napisao:

Upitao sam ih da li je nešto od onoga što piše na tebli netačno i imaju li neki prigovor. Ako nemaju, čas je završen. Slikao sam tablu. Učenici su izašli , ubrzo se sami latili sveske i zbirke i popravili ocene. Bez dopunske nastave.

U školu sam došao smatrajući da je pravednost ono što učenici od nas silno očekuju, nekad i više od dobre ocene. Otuda ono – Nemaš krunu na glavi!

                                     Možemo li bolje?

Mislim da bi Ministarstvo moralo čvršćim propozicijama da reši problem nediscipline i neopravdanog izostajanja, često vešto pokrivenog nekakvim lekarskim uverenjem u koje se, tobože ne sme sumnjati. U takvim , korektnijim uslovima, apsolutno podržavam dopunsku nastavu. Za one,  koji iz opravdanih razloga nisu prisustvovali većem broju časova.

Nedopustivo je da se nedisciplinovanim i neradnim učenicima posvećuje veća pažnja no ostalima.

Takva škola nam ne treba!

Exit mobile version