Dodeljene Aprilske nagrade i svečano otkriven spomenik Jevremu Obrenoviću

Manifestacija povodom Dana grada Šapca

Dodeli Aprilskih nagrada, upriličenoj ispred novopostavljenog spomenika Jevremu Obrenoviću, prisustvovao je u subotu veliki broj Šapčana, ali i uvaženih gostiju iz Beograda. Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije izvršio je osvećenje spomenika, delo akademskog vajara Vladimira Tovića. Zbog specifične situacije izazvane epidemijom novog koronavirusa u našoj državi, ali i proglašenja vanrednog stanja 15. marta na teritoriji čitave države, obeležavanje Praznika grada Šapca (22. april) odloženo je dok se nisu stvorili uslovi za to.

Šabac je uvek bio drugačiji od ostatka Srbije

Čestitajući svim Šapčanima dan Grada, koji je, kako je rekao, zbog okolnosti, „zakasnio dva meseca“, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da mu je čast da sa svima podeli radost što se Jevrem vratio u grad.

-Ponosni smo na Jevremovo doba, čiji duh snažno nadahnjuje građane i građanke Šapca. Danas je Šabac jedini grad u regionu koji izdvaja sedam posto budžeta za kulturu. Kada nema kulture, nema ni razvoja. U Srbiji je došlo vreme nekulture. Desanku Maksimović izbacuju iz lektire, a rijaliti program je postao ugledni primer kulturnog života. Ipak, nije sve beznadežno, jer Srbija ima Šabac, svoju tvrđavu za odbranu kulture. Šabac je uvek bio drugačiji od ostatka Srbije, tako je i danas. I danas mi pokazujemo pravac kuda treba da se kreće Srbija. Ovde živimo slobodno, ne određuje nama vlast šta ćemo da radimo. Volimo da kažemo da smo potpuno druga civilizacija u odnosu na druge gradove u Srbiji, zato što ne dozvoljavamo da nas bilo ko ucenjuje i potcenuje- naglasio je Zelenović.

U kategoriji Razvoj demokrtaskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda, Komisija je Aprilsku nagradu dodelila uzbunjivaču iz valjevskog Krušika Aleksandru Obradoviću.

-Svaka nagrada godi, a ova je za mene posebno značajna, zbog posebne veze koju sam izgradio sa gradonačelnikom. Krušik nije jedina afera u državi, sve dok se nadležne institucije ne pozabave ovim, teško da bilo ko može bilo šta da uradi. Došli smo do zida, tačke kada mi ne možemo ništa drugo. U Šapcu mi je uvek prijatno i volim da dođem ovde. Prvi put sam došao ovde kad sam bio osnovac i igrao košarku. Vidim drastične promene na bolje i nadam se da će seme posejano u Šapcu rasklijati po Srbiji- poručio je Obradović.

Zahvalnost Gradu i Šapčanima

U kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svoga života i rada, Aprilska nagrada dodeljena je MZ Prnjavor i poljoprivredniku iz sela Krivaja kod Šapca, Živodaru Aleksiću.

-Velika je čast, zahvalnost i obaveza, što sam u ime mog Prnjavora primio prestižnu nagradu. Zahvalan sam Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom, jer bez njihove pomoći ovo ne bi bilo moguće i obavezujemo se da ćemo raditi još bolje i kvalitetnije- istakao je predsednik Saveta MZ Prnjavor Živorad Vasić.

Aleksić je podvukao značaj subvencija Grada za kopanje dubinskih bunara, koje su mnogo doprinele proširenju proizvodnje u tom kraju.

U kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca, nagrađen je šabački muzički bend Goblini i sportska porodica Fajfrić, u čije ime je nagradu primio Petar Fajfrić.

-Žao mi je što ćerka i sin nisu ovde da vam se obrate. Pola veka sam u Šapcu, ovo je 51. godina. Verujem da sam za to vreme dao puno rukometu i sportu u gradu. Zahvaljujem se na nagradi- istakao je on.

Alen Jovanović i Milan Arnautović prvi su pankeri sa ključevima grada u svojim rukama.

-Kada smo napravli bend, ideal je bio borba za pravdu, istinu i slobodu. Šabac je danas grad  pravde, istine i slobode. Hvala vam, dragi naši Šapčani- poručili su.

Na svečanosti su dodeljene i zahvalnice svim volonterima, organuzacijama i pojedincima, koji su tokom vanrednog stanja požrtvovanim radom pokazali brigu za dobrobit i zdravlje svih sugrađana.

D.Dimitrijević

Exit mobile version