Đilas: Nikom sem članovima SNS-a nije bolje posle promene vlasti u Šapcu

Predsednik Stranke slobode i pravde otvorio prostorije Gradskog odbora

Predsednik i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Borko Stefanović, kao i potpredsednica Marinika Tepić, u petak su u pešačkoj zoni u centru Šapca razgovarali sa građanima i svečano otvorili nove prostorije Gradskog odbora u Tržnom centru „Trijumf“.

Đilas je na početku istakao da se ne može videti nikakvo poboljšanje nakon više od godinu dana od promene vlasti u gradu, osim što su smenjene uspešne direktorke muzeja i pozorišta Nela Tonković i Minja Bogavac.

-Izbori su održani na način koji je svima poznat, vlast je konstituisana, ali ne znam da li će neko sem članova Srpske napredne stranke moći da kaže da je danas bolje nego u ostatku Srbije, koji takav život živi devet godina i dolazi vreme da se to napokon završi za samo pet meseci. Teško je, to je loša vest, biće jedno vreme još teže, ali ćemo za pet meseci to ostaviti iza nas i početi da gradimo dobar život za građane Srbije- poručio je Đilas.

On je podsetio da su zajedno sa Pokretom „Buđenje“, Narodnom strankom, Demokratskom strankom i drugim organizacijama potpisnici društvenog sporazuma koji se protivi rudniku litijuma u Srbiji.

-Ne postoji nikakva mogućnost da se nakon promene vlasti u Srbiji litijum vadi tako što će se uništavati životna sredina i život ljudima koji ovde žive. Mi smo se obavezali da nećemo to dozvoliti i to ćemo sprovesti. Verujem da je litijum potencijal za razvoj zemalja koje ga imaju, ali je neophodno doći do tehnologije koja će omogućiti da se litijum koristi, a da u isto vreme ne uništi životnu sredinu, vode, zemljište i sve ostalo.  Siguran sam da će jednog dana postojati takva tehnologija, ali očigledno je mnogim zapadnim zemljama ovako isplativije, pa ako bi mogli od nas malih da vade litijum tako da sve unište, a onda, kada se ovde sve potroši oni će u svojim zemljama raditi na drugačiji način. Ne postoji nikakva mogućnost da Rio Tinto ostavi iza sebe pustoš, kao što je ostavio svuda, u Peruu, Čileu, Australiji- rekao je Đilas.

Podvukao je da građani Srbije danas većinom ne podržavaju ovu vlast.

-Građani mogu da vide strašne kampanje koje se vode protiv ljudi koji drugačije misle iz dana u dan, mogu da vide predsednicu Vlade koja smatra da je njen posao da se na takav način obračunava sa opozicionim liderima, koja govori o moralu dok živi u vili na Dedinju milionima evra obnovljenoj kako bi se ona u nju uselila, mogu da vide rast  kompanije u kojoj je njen brat bio zaposlen pre nego što je ušla u Vladu, a onda postao direktor. Živi u vili o trošku građana Srbije, jer ne može da koristi vilu namenjenu za predsednika Vlade zato što je koristi Vučić, a koji za radne sastanke ne može da koristi vilu za to namenjenu, jer u njoj živi Tomislav Nikolić. Svi oni već decenijama žive na račun građana Srbije, niko od njih nikada ništa sam stvorio nije, nije radio nigde van državnog posla, poslaničkih plata. Oni kao krpelji sisaju krv ovom narodu već decenijama, o trošku građana voze se službenim auomobilima i hrane u tim vliama. Vučić kaže da se oblače u fundusu, ali taj fundus ne postoji. Sam sebi finansira odeću koja vredi više hiljada evra. Moraju se skloniti sa vlasti da bi narod prodisao- naglasio je on i dodao da veruje da će za šest meseci biti na vlasti, te da će odluku o učešću na izborima saopštiti po dogovoru sa partnerima iz Narodne, Demokratske stranke, Pokreta za preokret, Pokreta slobodnih građana.

-Kao najveća opoziciona stranka pregovoramo sa kolegama, iako se u javnosti pojavljuju informacije da smo daleko od toga. Pregovori su intenzivirani posle povratka Vuka Jeremića u zemlju. Pokazaćemo odgovornost i doći do dogovora, uključiti nestranačke ličnosti i zaslužiti odgovornošću i ponašanjem glas naroda. Očekujem da će se razgovori privesti kraju sledeće nedelje i da ćemo izaći pred građane sa zajedničkm stavom o tzv. izborima, bez obzira na to što znamo da nema uslova za njih i da je pritisak na ljude ogroman. Očekujemo podršku onih koji ne veruju u lažna obećanja i žele da im deca ostanu ovde- poručio je Đilas.

Dodao je da ne prihvata izmene Zakona o referendumu, te najavio da će po dolasku na vlast doneti zakon o poreklu imovine, kao i zakone o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije i lustraciji i obećao povećanje plata u javnom sektoru, kao i ulaganje u energetiku, poljoprivredu i IT sektor, ali i formiranje ministarstva za povratak mladih u zemlju. Regujući na pogrdno skandiranje grupe koja je ometala obraćanje novinarima, predsednik Stranke slobode i pravde zaključio je da je cilj da stvorimo društvo u kome neće biti podela, ni govora mržnje, bez obzira na na različita mišljenja i stavove.

D.Dimitrijević

Exit mobile version