Đaci u neuslovnoj zgradi Narodnog univerziteta do proleća

Više od godinu dana traje rekonstrukcija Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

Rekonstrukcija Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ traje 15 meseci, a sudeći prema prognozama, đaci u školske klupe u renoviranoj zgradi neće sesti praktično do početka proleća. Časovi se za to vreme održavaju u prostorijama Narodnog univerziteta i delom u Ekonomskoj školi i traju 30, umesto regularnih 45 minuta. Prema rečima direktora škole Dragana Karića, ali i mišljenju đaka, uslovi za održavanje nastave nisu adekvatni, te je i učenicima i nastavnicima potreban dodatan napor da odgovore svojim obavezama. Iako je prvobitno najavljeno da će škola u novom ruhu biti još letos, rekonstrukcija u okviru projekta „Program modernizacije škola u Srbiji“ se ne odvija predviđenom dinamikom.

-Preselili smo se u prostorije Narodnog univerziteta, gde nisu dobri uslovi. Časovi su skraćeni na 30 minuta i vrlo je teško sprovesti ono što je planom i programom predviđeno. Iako imamo nadzorni organ ovlašćen od strane Ministarstva prosvete za praćenje, radovi su prolongirani u nekoliko navrata, nismo uspeli da utičemo na to da se u nekim razumnim ili kraćim rokovima završe. Nekoliko puta smo intervenisali, a dolazio je i predstavnik Ministarstva prosvete, koji je utvrdio činjenice na gradilištu. Poslednja informacija koju imam je da je Ministarstvo dalo konačan rok, što znači da bi u narednih mesec i po dana svi radovi trebalo da se završe, kako bismo pokrenuli pripreme za povratak u školu i nastavak ove školske godine u normalnim uslovima- kaže Karić za „Podrinske“.

On objašnjava da je procedura bila takva da se jedna firma iz Beograda javila na tender koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, te da škola i on kao direktor nisu imali nikakav uticaj na potpisivanje ugovora.

-To znači da nismo mogli da utičemo ni na kakve rokove, niti imamo mogućnost da nešto sami tražimo ili da uslovljavamo kraj radova. I dan danas nemam informacije kako taj ugovor izgleda i čime je definisan, ali naše je bilo da skrenemo pažnju nadzornom organu na to da radovi dugo traju. Rečeno mi je da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se radovi što pre završe, ali nikakav zvaničan dopis, objašnjenje, ni obaveštenje nismo dobili, jer mi nismo ni učestvovali u potpisivanju tog ugovora- objašnjava direktor škole, dodajući da nije reč samo o odabranom izvođaču, već i brojnim podizvođačima, firmama iz cele Srbije, kojima nemaju nikakve mogućnosti da se žale.

„Podrinske“ su se obratile službi za odnose s javnošću nadležnog Ministarstva prosvete, kako bismo dobili zvaničnu informaciju kada će biti završeni radovi na rekonstrukciji Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu, ali odgovor na pitanje upućeno mejlom nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Kako ističe, sporu realizaciju radova uslovljava više faktora, između ostalog loša međusobna komunikacija.

-Radovi su se odvijali vrlo sporo, sa dva- tri radnika na ogromnom projektu, nekad danima niko nije dolazio, nije bila dobra koordinacija između firmi koje su angažovane. Međutim, sad se to poprilično ubrzalo i verujem da će u narednih mesec i po dana biti završeni bar grubi građevinski radovi. Nakon toga predstoji minum još mesec dana posla, jer moramo pribaviti upotrebnu dozvolu za tu zgradu, da bismo obezbedili uslove, zbog bezbednosti samih učenika. Nadam se da će sve biti gotovo za tri meseca, ali neće mnogo zavisiti od mene- priznaje.

Osnovni deo rekonstrukcije predstavlja pretvaranje tavanskog u učionički prostor, jer je u pitanju specifična škola, gde mnogo časova zahteva individualnu nastavu, što podrazumeva da na jednu učionicu ide jedan nastavnik i jedan učenik.

-Budući da smo kao ove i niz godina unazad upisivali 630 učenika, uslovi koje smo imali bili su minimalni. Nastavu smo morali da održavamo u šest nastavnih dana, od ponedeljka do subote uveče, a nedelja je ostala za neke druge aktivnosti. Kada dobijemo novih 16 učionica u potkrovlju imaćemo optimalne uslove da škola radi pet dana, da dva nastavnika budu na jednu učionicu, gde će moći da organizuju, pored redovne nastave, dodatnu pripremu za takmičenja i prijemne ispite i naravno, vannastavne aktivnosti, koje dosad nismo mogli da sprovodimo. Samim tim, prizemlje i prvi sprat se rekonstruišu, menjaju se podovi, plafoni, elektro i vodoinstalacija, postavljaju se hidranti, tako da praktično dobijamo potpuno rekonstruisanu školu- navodi Karić, podsećajući da je razlog rekonstrukcije i činjenica da je školska zgrada stara više od jednog veka.

Pre dvanaestak godina počeli su da otpadaju plafoni, što je predstavljalo veliki problem za bezbednost učenika i svih koji borave u školi. Tada je Gradska uprava preuzela inicijativu da obezbedi neka sredstva za početak rekonstrukcije i zahvaljujući tome je pre pet godina rekonstruisan jedan deo zgrade, a ovim projektom finansira se završetak kompletne rekonstrukcije. Kako kažu učenici drugog razreda vokalno- instrumentalnog smera koje smo zatekli u privremenim prostorijama, uslovi za odvijanje nastave nisu dobri. Mali je broj učionica, prostora za vežbanje, a i hladno je u zgradi Narodnog univerziteta. Časovi su skraćeni, pa im je teško da idu u korak sa gradivom.

Direktor tvrdi da nastava ne trpi, te da na takmičenjima učenici ostvaruju uspehe kao i prethodnih godina, kada su imali mnogo bolje uslove. Nastavnici su se, podvlači, veoma potrudili da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način. Kako nezvanično saznajemo, u slučaju da se radovi u roku od mesec i po dana ne okončaju, odgovorni će plaćati penale.

D.Dimitrijević

Exit mobile version