Direkcija za poljoprivredu pomaže stočarima

20160125_162919U sklopu realizacije projekta unapređenja ovčarske proizvodnje Direkcija za poljoprivredu grada Šapca u ponedeljak je na šabačkom hipodromu stočarima sa područja Prnjavora, Lipolista, Tabanovića, Jelenče, Krivaje i drugih sela dodelila 25 priplodnih ovnova rase il de frans, virtenberg i sjeničke pramenke. Stočari će nakon 18 meseci vratiti grla Direkciji, da bi posle bila dodeljena drugim poljoprivrednim proizvođačima.

-Strategija razvoja poljoprivrede je završena, a jedan od projekata u okviru nje je unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu. Ideja je da popravimo genetski potencijal i da se te ovce koje oni poseduju umatiče nakon dve godine. Imamo veoma mali broj umatičenih ovaca, a znamo da subvencije države za ovce nisu male- 7.000 dinara po grlu i takođe smo preračunali da subvencije rešavaju pitanje hrane za ovce- rekao je direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar.

Poljoprivrednik Dragan Vujković iz Culjkovića ima stado od tridesetak ovaca i ističe da je ovo dobar potez Direkcije, te da će mu pomoći da unapredi proizvodnju, koja se tradicionalno u njegovoj porodici neguje godinama unazad.

-Proizvodnju održavamo godinama i unapređujemo zahvaljujući novim sortama i novim saznanjima. Ovu akcija je dobro osmišljena i mislim da će imati dobar efekat u proizvodnji i unapređenju rase. Ovčarstvo je tradicija u mojoj porodici, od vremena kad sam išao u školu prvo je bio zadatak da se čuvaju ovce, pa posle sve ostalo. To mi je dopunsko zanimanje ali ima uticaja na kućni budžet- kaže Dragan i dodaje da se pored stočarstva bavi i voćarstvom, te da ima još 10 hektara pod jagodama, višnjama, šljivama i kupinama.

Isporučeni ovnovi su obezbeđeni tenderom posredstvom Veterinarske stanice „Milovanović“. Direktor Direkcije za poljoprivredu najavio je još jednu ovakvu akciju u toku godine.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version