Dete je dete da ga volite i razumete

Dečija nedelja u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“

Dečija nedelja u Jevremovoj školi pod sloganom „DETE JE DETE DA GA VOLITE I RAZUMETE“ obeležena je od 4. do 10. oktobra prigodnim aktivnostima uz poštovanje svih epidemioloških mera. U matičnoj školi i u izdvojenim odeljenjima učenici i njihovi nastavnici imali su brojne likovne i muzičke radionice, sportska takmičenja i druženja na kojima su kroz zabavu i igru učili važne životne lekcije.

Podsećanje na dečja prava i obaveze bilo je nezaobilazno u nedelji posvećenoj deci. Učenici su na kreativan način akcentovali najvažnija prava, a rezultat su interesantni panoi u školi. Zaključak je da bez obzira na razlike i različitosti svi imaju ista prava na zdravo i srećno odrastanje.

U školi je promovisana i zdrava ishrana, jer je to jedna od najvažnijih karika u rastu i razvoju naših mališana. Đaci su pravili voćne salate i zimnicu, razgovarali o zdravim stilovima života, družili se, razmenjivali ideje, a od ostatka povrća su pravili razne životinje i kreacije od jesenjih plodova. Kroz igru se uči, a igra je najlepši deo detinjstva.

Sportske manifestacije su neophodne u Dečijoj nedelji, jer u zdravom telu boravi zdrav duh. Radi pravilnog razvoja motoričkih sposobnosti i unapređivanja psihološkog zdravlja dece, organizovani su: poligon spretnosti, takmičenja u brzini, fudbalu, odbojci i igri „između dve vatre“. A kada se spoje sport i muzika nastane zajednička aktivnost –  flash mob uz pesmu  „Happy“ na platou škole. Osmesi i sreća na licima učenika govorili su više od bilo koje reči.

Deci su naročito zanimljive bile psihološke radionice na kojima je razgovarano o osećanjima, mislima i ponašanju. Mentalno i emotivno zdravlje učenika je jako važno. Cilj aktivnosti je razvijanje emocionalne inteligencije učenika kroz zadatke: imenovanje osećanja, pokazivanje empatije, izražavanje  osećanja i vežbanje tehnika za rešavanje problema. U ovome su dosta pomagala i obrađena književna dela.

Likovne radionice su učinile da škola procveta od dečijeg stvaralaštva. Kombinovane su razne tehnike i materijali. Učenici su slušali poznate kompozitore i njihova dela posvećena jeseni prilikom izrade svojih umetničkih radova. Ukrašeno je i školsko dvorište kredama u boji. Kao zajednička poruka svim radovima izdvojila se misao da smo svi mi pojedinačno jedinstveni i lepi, ali da zajedno činimo remek-delo.

Bila je ovo jedna zanimljiva, edukativna, kreativna i zabavna nedelja u OŠ „Jevrem Obrenović“ posvećena deci i njihovom detinjstvu.

Exit mobile version