Delovi Koceljeve nemaju vode već više od 20 dana

Restrikcije i nestašice vode u Koceljevi:

Već 20 dana, stanovnici Koceljeve trpe restrikcije i nestašice vode, zbog problema u vodosnabdevanju i kvara na četiri pumpe. Zbog toga je na delu te Opštine uvedena i vanredna situacija 21. juna, međutim, problemima se nazire kraj, a stanovnici, neretko su bez vode i po 48 sati.

„Svu vodu koju koristimo, čuvamo u balonima, kantama i buradima. Pošto voda kada dođe, bude jako mutna, ja idem na izvor i donosim u balonima za piće. Noćas smo dobili vodu oko 2 sata i ja sam tad uključila mašinu. Neretko se dešava da voda nestane na pola pranja mašine i ja onda moram da vadim veš i nastavim na ruke. Sudove od juče još nisam oprala, mislila sam da će biti vode uveče, sada moram da grejem vodu na šporetu i onda da perem sudove, strašno“, kaže Slađana Živanović, meštanka Koceljeve.

Slađana Živanović

I tako meštani Koceljeve već više od dvadeset dana, na letnjim temperaturama, čuvaju vodu koju nemaju ni za piće ni za kupanje.

„Moja ćerka je morala da ode odavde, ima bebu od četiri i po meseca, šta da radi, kako da je kupa. Nema osnovne uslove za život, otišla je u Lajkovac. Kad vode ima, ona je mutna, pa neće valjda sa njom kupati bebu. Ja sam došla pre mesec dana iz bolnice, i jednom sam se samo okupala u kupatilu, jer i kad voda dođe, nema dovoljan pritisak da dođe na sprat. Kupamo se u koritu, grejemo vodu, kao u srednjem veku“, priča muku meštana Koceljeve naša sagovornica Slađana.

Lokalna udruženja kažu da se ovakva situacija mogla i predvideti, isključivo zbog nedomaćinskog upravljanja opštinom. A preduzeću „Progres“ koje vrši vodosnabdevanje, isključena je i struja zbog dugova, tvrde lokalni aktivisti. Zbog nestašica, ove godine ni bazen nije otvoren.

„Sve što su dali „Progresu“ na upravljanje sve je uništeno. Nemamo vode za piće u Opštini, to je strašno. Prvo su rekli da su se pokvarile četiri pumpe na četiri bunara, međutim, evo još to nije popravljeno i niko ne zna kad će biti. Niko nas ne obaveštava ni o čemu. Uveli su vanrednu situaciju i sad to tako stoji. Ove godine nije ni bazen otvoren, jer nema vode. Kad je bio Vučić, rekao je da će nam izgraditi i otvoriti zatvoreni bazen, rekao sam mu tad, nemoj čoveče molim te, daj prvo nam otvori ovaj otvoreni koji imamo“, priča Slavko Živanović iz Ekološkog udruženja „Za spas lopte“

Zvanične odgovore od JKP „Progres“ iz Koceljeve još uvek čekamo, a predsednik Opštine u neformalnom razgovoru, priznao je da problem postoji, ali kada će isti biti prevaziđen nismo uspeli da saznamo. Ističe da rukovodstvo pokušava da reši problem, ali da ne može da precizira kada će biti završeno. Iz razgovora sa njim, saznali smo da osim problema sa pumpama, postoje i veliki problemi na samoj vodovodnoj mreži.

Đ. Mijailović

Exit mobile version