Dan škole u novoj fiskulturnoj sali

Dvostruko slavlje na 59. rođendan OŠ „Nata Jeličić“

Dan škole i svoj 59. rođendan Osnovna škola „Nata Jeličić“ proslavila je u subotu, otvaranjem fiskulturne sale, u prisustvu rukovodstva, zaposlenih, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, predstavnika grada, bivših i sadašnjih učenika. Generacije su stasale u jednoj od najznačajnijih obrazovnih ustanova u gradu i stigle do neslućenih visina u sportu, a sada će neki novi mladi ljudi imati privilegiju da na taj put uspeha krenu u znatno boljim uslovima. Objekat je izgrađen sredstvima iz budžeta grada, a vrednost investicije je 40 miliona dinara.

Ispunjeno obećanje

Novi objekat ima površinu od 600 kvadrata, sa kompletnom pratećom infrastrukturom. U sklopu sale su muške i ženske svlačionice sa toaletima i tuš- kabinama, nastavnička kancelarija. Sala je povezana sa školskom zgradom i preko tribinskog prostora.

-Dugo već deca, roditelji i nastavnici čekaju na sportsku salu u ovoj školi. Obećanje je ispunjeno- imamo moderan, kvalitetan objekat koji treba da služi svoj deci. Da nije bilo ove škole i školskog dvorišta gde se danas nalazi sala, verovatno ne bi bilo ni „Metaloplastike“, ni svih velikih uspeha našeg najtrofejnijeg kluba. Ovde su nastali prvi šampioni. Učenicima želim da se bave sportom, ali da ne zapostave svoju školu, da budu šampioni, ne samo u sportu, već i u znanju, umešnosti, zanatima- rekao je gradonačelnik.

On je najavio da će i dvorište škole biti rekonstruisano, kao i dvorišta u školama „Janko Veselinović“, „Nikolaj Velimirović“ i „Ekonomskoj školi „Stana Milanović“. Svaki san postaje stvarnost ako dovoljno želite, poručio je direktor OŠ „Nata Jeličić“ Zoran Starčević. Napomenuo je da je izgrađen kompleksan objekat, kojii će ubuduće omogućiti bolje uslove za bavljenje fizičkom aktivnošću, a samim tim i bolje rezultate.

-Nova sala je podstrek za još veće uspehe u sportu, podizanje kvaliteta fizičkog vaspitanja i rekreacije. Jedna smo od retkih šabačkih škola koja je imala izuzetno dobre rezultate u svim sportovima, bez obzira na uslove. Naši učenici su i do sada nizali sportske uspehe, tako da se s pravom nadamo vrhunskim rezultatima. Nadam se da će se u budućnosti nastaviti uspešna saradnja sa Gradskom upravom na obostrano zadovoljstvo- istakao je Starčević.

Od „Natine“ do vrhunskih sportskih uspeha

Mnogi uspešni šabački sportisti upravo su u toj školi načinili prve korake u sportskoj karijeri, a među njima i Vera Stanimirović Palinkaš i Đorđe Rašić, koji nisu krili radost zbog toga što je obrazovna ustanova koja je obeležila njihovo detinjstvo konačno dobila reprezentativan objekat za bavljenje sportom.

-Moje srce je puno, a sreća koju osećam neopisiva. U ovoj školi su započeli moji prvi košarkaški koraci, a zahvaljujući nastavnicima i njihovom zalaganju imala sam košarkašku karijeru. Bilo mi je teško što nismo imali uslove da radimo, ali želja i ljubav prema sportu su pobeđivali, snalazali smo se, bio nam je dovoljan i taj betonski teren. Ovo što je urađeno je zaista prekrasno. Kada uzmem u obzir i privatan život i poslovne uspehe, ne pamtim da sam skoro osetila ovakvu sreću, jer je ova škola obeležila moje, kao i detinjstvo moje ćerke- navela je Stanimirović Palinkaš.

Rašić je naglasio da u Šapcu ne bi bilo rukometa da nije bilo škole u kojoj je ponikao.

-Imao sam ideju da sa sinom Aleksandrom Rašićem otvorim salu, ali bilo je nekih problema, pa nismo uspeli u tome. Puno mi je srce, iako mi je malo žao što nije malo veća. Važno je da će deca imati gde da treniraju i bave se sportom, biće fokusirani na odbojku, košarku i rukomet. Ovde su sa mnom poniklli Vuković, Tanasić, Simonović. Sigurno ne bi bilo rukometa u Šapcu da nije bilo ove škole i nastavnika Đoke Petrovića i njegovog uticaja. Bilo je mnogo teško, trenirali smo po kiši, snegu, na otvorenom, ustajali pre časova, u sedam ujutru, a nastavnik je našu energiju usmeravao na sport i bez toga ne bi bilo uspeha. U današnje vreme je tako nešto nezamislivo, a samo takav rad daje vrhunske rezultate. Učenicima i nastavnicima želim sve najbolje, a ja ću ubuduće malo češće dolaziti u svoju bivšu školu- podvukao je proslavljeni „rukometni vanzemaljac“.

Prvim časom fizičkog vaspitanja u novom i dugoočekivanom objektu počela je proslava Dana škole, a nastavila se prigodnom priredbom. OŠ „Nata Jeličić“ pohađa oko 700 učenika, od kojih je oko 600 u matičnom objektu.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version