Da sačuvamo dečja igrališta

Zaustavimo vandalizam u našim parkovima

Parkovi su mesto okupljanja i relaksacije građana svih uzrasta i mesto na kome deca u gradu treba da se igraju u bezbednom okruženju. Međutim, u Loznici, ponovo su se našla na meti vandala. Tako je na jednom od tipskih dečjih igrališta, kod „K“ zgrada polomljena tabla, a u parku iza „Vodovoda“ izvaljena drvena greda i počupane sajle. Zbog toga je reagovao član Privremenog organa grada Dejan Stalović koji je podsetio da je u prethodne tri godine Grad izdvojio oko 32,8 miliona dinara i za taj novac uradio devet igrališta za decu u Loznici, Lešnici i Banji Koviljači.

Dejan Stalović

– Zbog neodgovornih postupaka nepoznatih počinilaca prinuđeni dmo da saniramo i rekonstruišemo postojeća igrališta, ograde, kapije ili pokidane table koje su sada oštre i remete bezbednost dece. Apelujem na sve organe reda da se zaustavi takva praksa, kao i nadležne  institucije, Policiju, Komunalnu miliciju, Tužilaštvo jer mi ćemo uvek biti na strani onih koji su budućnost grada, a to su sva naša deca. Stvorićemo uslove za bolju osvetljenost i video nadzor gde je to tehnički izvodljivo. Zbog toga što je Loznica po nama najlepši grad, a pojave da neko neovlašćeno otima prostor za igru deci su neprimerene i  nedopustive, jer najmlađi sugrađani zavređuju našu najveću pažnju,  naglašava Stalović.

On navodi da će, što se tiče gradske uprave, biti nastavljeno sa postavljanjem igrališta, tražiće se najbolje lokacije za njih, a razmišlja se da, gde je to moguće, bude postavljen video-nadzor i da budu dodatno osvetljena.

Mirjana Mitrović

Mirjana Mitrović kaže da dolazi svaki dan sa detetom na igralište, ali da redovno nailazi na nešto pomljeno tako da nije bezbedno jer „može dete da se povredi“. Ističe i igralište u parku kod autobuske stanice gde je „izlomljeno sve“.

– Dolazimo svaki dav ovde, dete se stalno igra u parku ali redovno nailazimo da je nešto polomljeno, i uopšte nije bezbedno za decu. Mi smo češće u parku kod autobuske stanice a tamo je izlomljeno sve. Moraš, i bukvalno, da budeš tu da gledaš dete jer ono može da se udari, da se povredi – kaže Mirjana.

Slavica Tadić

– Živim u Karađorđevoj ulici, ovaj park je više nego potreban deci iz te i Žikicine ulice, koja nisu imala ranije prostor za igru. Sada imaju mesto gde sa njima mogu doći majke, bake, deke, imaju klupe, ali je problem što posle 22 sata dolaze tinejdžeri, lupaju, prave buku, lome. Više puta smo zvali policiju izlazili sami, intervenisali, ali sve bez efekta jer se oni posle petnaest minuta vraćaju i nastave po starom. Znam da nismo kupovinom stana kupili i igralište, ali apelujem da svi zajedno pronađemo rešenje i da to prestane – kaže Slavica Tadić.

Danka Mišić

– Mi ranije nismo imali nikakav parkić u blizini pa smo vodili decu po drugim krajevima Loznice i znam da ovo nije jedini mobilijar koji je dobijen od Grada Loznice i nama mnogo znači pa apelujem na građane, na tužilaštvo, na policiju, na ljude koji su nadležni da nam pomognu da se stane na put ovom vandalizmu jer uveče ne može da se spava od te dece, tinejdžera, koji dolaze i lome ovo što treba svi zajedno da čuvamo da bi i sledeće generacije mogle da uživaju u ovome kao što i naša deca uživaju – ističe Danka Mišić

Uništavanje parkovskog imobilijara je ne samo napad na imovinu već i na našu zajedničku baštinu i na kvalitet života svih građana.

 

Exit mobile version