Da li je neko u Koceljevi poništavao glasove opoziciji?

Izborne mahinacije u Koceljevi:

Opozicija u Koceljevi, tvrdi da su na pojedinim biračkim mestima glasački listići namerno poništavani. Na jednom biračkom mestu, broj nevažećih listića je čak 14 posto, a kako tvrde oni koji su u taj birački materijal imali uvid, većina poništenih listića su glasovi za opozicione kandidate. Lokalna izborna komisija, te prigovore odbacila je kao neosnovane, a oni sada žalbu ulažu Republičkoj izbornij komisiji a najavljuju i krivične prijave.

Koceljeva, mesto sa nadprosečnom izlaznošću na izbore, čak 72 posto. Od toga, lista Zajedno možemo sve Aleksandar Vučić, odnela je 62,58 procenata. Opozicija pak tvrdi, uhvatili smo biračke odbore u krađi.

Slađan Živanović, član Opštinske izborne komisije ispred „Dveri“.

„Utvrđeno je da se pojavio veliki broj nevažećih listića za parlamentarne izbore. Čak 14 posto. Dveri su uložile prigovor, jer postoji osnovana sumnja da tu ima i važećih listića i da tu nešto nije rađeno po zakonu. Taj prigovor je odbijen, ali mi sada ulažemo prigovor Republičkoj izbornoj komisiji“, navodi Slađan Živanović, član Opštinske izborne komisije ispred „Dveri“.

Uvidom u birački materijal, članovi Opštinske izborne komisije utvrdili su da su listići namerno poništavani.

„Kada smo radili vizuelnu kontrolu, ustanovilo se da su listići na identičan način poništavani, sa drugom hemijskom, da su to većinom glasovi za opoziciju i definitivno da tu ima važećih glasova što birački odbor nije uspeo da proceni po novom zakonu“, objašnjava Slađan.

Izbornim mahinacijama tu nije kraj. Na dan izbora, članovi biračkih odbora uočili su i sumnjiva glasanja van biračkih mesta i to sprečili.

„Birački spisak za glasanje van biračkog mesta je poturen tako da je predsednik Biračkog odbora rekao da ne zna ko mu je dao. Na naše insistiranje da nam se odgovori zašto onda idemo kada ne znamo ko nam je poturio spisak, on je rekao da je spisak dostavio predsednik Mesne zajednice, kojeg niko nije ni birao za predsednika“, kaže Momčilo Teodorović, član biračkog odbora.

Kako su svi prigovori odbačeni kao neosnovani, predstavnici opozicije navode da se ovde neće zaustaviti, već žalbe ulažu Republičkoj izbornoj komisiji, a najavljuju i krivične prijave.

Đ. Mijailović

Exit mobile version