Čuvanje sećanja na Cersku bitku je obaveza svih

Saopštenje za javnost Gradskog odbora DS Šabac

Blizina Cera i pobeda koja je označavala prvu savezničku pobedu u Velikom ratu, relativno male Srbije u odnosu na neprijatelja, ostavila je dubok osećaj ponosa i prkosa stanovništvu Šapca i šabačkog kraja kada je u pitanju odbrana slobode. Zato je sećanje na Cersku bitku uvek aktuelno, jer su motivi koji su vodili srpskog vojnika, da brani slobodu  države i sopstveni kućni prag, svevremenski.

Bitke koje kao društvo danas vodimo, imaju skoro istu težinu kao i velika Cerska bitka, poznatija u literaturi još i kao Bitka za Jadar. Tiču se odbrane prava na slobodu svake vrste koje se, na žalost, svakodnevno uskraćujy građanima Srbije od strane Vučićevog kriminalnog režima, kao što je i pokušaj uskraćivanja prava na čistu životnu okolinu, koja je preduslov opstanka i života narednih generacija na ovim prostorima.

Demokratska stranka smatra da se bitka koja se danas vodi za čistu dolinu reke Jadra, može uporediti sa značajem koji je imala Cerska bitka. Zbog toga je čuvanje sećanja na Cersku bitku obaveza svih, posebno nas koji živimo u Šapcu i okolini, jer ovakvi svetli primeri iz prošlosti uvek su bili pokretači i inspiracija ovog društva da savladaju izazove sa kojim se susretalo. Pobeda na Ceru je najbolji primer i može da pokaže kako se u teškim vremenima, kada ima hrabrosti, znanja i volje, mogu savladati i najveće prepreke. Verujemo da je to moguće i danas.

GO DS Šabac

Exit mobile version