Ceo univerzum u Lazinoj školi

Osnovna škola „Laza K. Lazarević“ jedna je od nekoliko gradskih zgrada koja ima sreću da od skoro njen zid krasi mural pod nazivom ,,Moj univerzum“. Đurađ Stevanović, poznati šabački umetnik, osmislio je ovo umetničko delo i ovih dana je oslikao zid koji je prethodno posebno pripremljen za rad.

Projekat muralizacije realizuje se na inicijaticu Udruženja ,,Holodrom“, a uz podršku Kancelarije za mlade i grada Šapca, koji je oslikavanje podržao sa 350.000,00 dinara.

Mural prikazuje dečaka i devojčicu, koji su u prednjem planu, i predstavljaju učenike koji ulaze u svet znanja, što personifikuje škola i obrazovanje koje ona pruža. To je konkretno prikazano kao univerzum sa simbolima znanja, a oni ujedno referiraju i na nastavne predmete u školi. Zeleni svet održivog razvoja i zdrave prirode nalazi se u donjem planu i simbolizuje aktivan odnos prema prirodi. Osunčana školska zgrada predstavlja zdravo društvo, zdravo okruženje i na kraju krajeva sam dom.

Poruka je da se jedino obrazovanjem možemo boriti protiv loših stvari i stvoriti bolji svet za sebe i druge, a ujedno je i poziv mladima da krenu tim zanimljivim i uzbudljivim putem.

Osim što je estetski izuzetno prijatan za oko, mural je već mnogima izmamio osmehe i veoma pozitivne komentare. Nadamo se da će ovaj LAZIN UNIVERZUM mnogima biti motivacija za buduća stvaranja.

Exit mobile version