„BUĐENJE“: SNS POKUŠAVA DA UKINE SVE SLOBODE I PRAVA

Članovi Predsedništva Pokreta „Buđenje“ na današnjoj konferenciji za medije osvrnuli su se na na napade Srpske napredne stranke na članove Pokreta, kao i na odluku Skupštine grada Šapca u vezi sa finansiranjem mesnih zajednica. Kako su istakli, nastaviće da brane svakog građanina Šapca ali i Srbije od napada i medijskog progona od strane Srpske napredne stranke, a u Mesnoj zajednici Štitar od sutra će organizovati potpisivanje peticije. Najavili su i da će pozvati građane na građansku neposlušnost.

Milan Petronijević, član Predsedništva Pokreta „Buđenje“ na samom početku izrazio je protivljenje „ukidanju glasa i izražavanju mišjenja koje se desilo pre nekoliko dana u Valjevu“, kada su članovi Lokalnog fronta uhapšeni, jer su, kako kaže, samo želeli da iskažu svoj stav.

Ono što je druga tema konferencije, i koja je njima mogo važnija, vezana je za sve češće napade Srpske napredne stranke, odnosno vladajuće strukture u Šapcu, na članove Pokreta, rekao je Petronijević i dodao da se ti napadi sastoje iz medijskog progona, iznošenja neistina i laži, kao i fizičkih napada.

TERZIĆ: NIKO NE TREBA DA PLIVA U HLADNOJ RECI U ZIMSKIM MESECIMA

Vladimir Terzić, advokat, takođe član Predsedništva Pokreta „Buđenje“, kazao je da je Pokret prethodnih dana brutalno napadnut u medijima „od strane nekih kvazi stručnjaka“ koji su sebi dali za pravo da članove Pokreta predstave kao „robu koja je na prodaju“.

Terzić je na konferenciji za medije postavio pitanje „ko i kako radi na kupovini iz restitucije jednog hektara i 77 ari za 532.000 evra“.

Pokret „Buđenje“, kako kažu članovi Predsedništva, braniće svakog građanina Republike Srbije „bez obzira na njegov status u društvu, šta on radi i čime se bavi“. Prethodnih dana stali su čvrsto u zaustavljanje medijskog progona univerzitetskog profesora. Vladimir Terzić poručuje onima koji ih zbog toga prozivaju da će Pokret i dalje braniti ljude.

TUFEGDŽIĆ: GDE JE NESTALO DVA MILIONA EVRA GRAĐANA ŠAPCA?

Dušan Tufegdžić, takođe član Predsedništva Pokreta „Buđenje“, govorio je o 7. sednici Skupštine grada Šapca, koja je održana u četvratak, posebno o Odluci koja je doneta a tiče se prava mesnih zajednica na raspolaganje sredstava od poreza na imovinu i drugih prihoda. On je rekao da je prethodna Odluka omogućavala da se raspologanju tih sredstava odlučivalo na Direktnom odlučivanju, kao i da je to iz njegovog ličnog iskustva, kao predsednika Mesne zajednice Štitar, bilo vreoma uspešno.

Tufegdžić ističe da je prethodna Odluka, da se građani sami izjasne gde žele da bude utrošen novac od poreza na imovinu sakupljen u njihovoj mesnoj zajednici, bolja zato što je prvenstveno lakše Savetu mesne zajednice, koja je donosila predloge zajedno sa 30 građana iz MZ.

Navodeći delove izjave odbornika Srpske napredne stranke u Šapcu, Bobana Birmančevića da „je mnogo demokratskija nego prethodna“ i „da sad postoji veća demokratičnost i da će građani biti ukjučeni u odlučivanje zajedno sa Savetom MZ“, Tufegdžić je postavio pitanje kako će to građani bti uključeni i dodao da pretpostavlja da će se to realizovati verovatno na zborovima građana.

Pitanje je, kaže Tufegdžić, da li će ti projekti biti selektivno odobravani i da li je to još jedna mogućnost, kako ističe, za mahinaciju, gde sredstva neće biti odobrena svim mesnim zajednicama za projekte koje predlože. On je rekao i da je skandalozno što se ne pominju sredstva iz 2019. godine.

Tufegdžić je naglasio i da će od sutra u Mesnoj zajednici Štitar početi potpisivanje peticije koja će biti predata Gradskoj upravi, kojom će se tražiti novac od poreza na imovinu iz 2019. godine jer kako kaže, oni su ga uplatili – oni će ga i potrošiti. On je dodao i će, ako Skupština grada Šapca usvoji da mesne zajednice nemaju pravo da raspolažu svojim sredstvima, pozvati na građansku neposlušnost i predložiti građanima da se ne uplaćuje porez na imovinu.

Exit mobile version