Borba protiv govora mržnje i diskriminacije: Pravni okvir i izazovi

U današnjem društvu, govor mržnje i diskriminacija predstavljaju ozbiljan izazov koji zahteva pažljivo razmatranje i delovanje pravnika, aktivista i šire zajednice. Samir Lekić, pravnik, istražuje suštinu govora mržnje, njegove ključne karakteristike, te pravne mehanizme i izazove u borbi protiv ove opasne pojave.

“Govor mržnje predstavlja usmeni ili pisani govor koji javno izaziva ili uzrokuje mržnju prema određenoj grupi ili osobi, s namerom stvaranja neprijateljstva, razdora, diskriminacije ili čak nasilja. On naglašava da je govor mržnje opasan jer pojačava postojeću mržnju, čime se oduzima moć određenoj grupi ili osobi”, rekao je Lekić.

On ističe da govor mržnje može se manifestovati kroz različite oblike izražavanja, uključujući verbalne i pisane izjave, crteže, gestove i druge oblike. Ključne karakteristike govora mržnje obuhvataju stvaranje prezira, negativnih stereotipa, poticanje diskriminacije, osude okoline, izazivanje straha i nasilja, te opravdanje i promociju mržnje.

SAMIR LEKIĆ

Odnos između diskriminacije i govora mržnje ima šire značenje od govora mržnje, ali govor mržnje može se smatrati jednim od načina vršenja diskriminacije. On naglašava da je govorni mržnje najopasniji oblik diskriminacije, posebno kada se širi putem medija.

“ Ustav Republike Srbije jasno zabranjuje govor mržnje, a krivični zakonik propisuje krivična dela povezana s izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje. Dodatno, zakoni o oglašavanju, javnom informisanju, zabrani diskriminacije i elektronskim medijima takođe se bave sprečavanjem govora mržnje”, dodao je Lekić.

Primer da da ljubav ne postoje prepreke su Murat i Suzana Lađar. Oni su skoro 20 godina u braku. Imaju sinove Alena i Denisa, kažu da se svaki put razočaraju kada na televiziji ili u u gradu slušaju ljude koji pričaju o ratu i zločinima.

PORODICA LAĐAR

„O tome pričaju i pišu oni koji nisu bili ni blizu rata, oni koji su u to vreme bili u osnovnoj školi. I oni nama plasiraju kroz te vesti i tekstove govor mržnje na nacionalnoj osnovi! Žalosno. Moja supruga je Srpkinja, a ja sam Bošnjak, mi smo se uzeli baš u ono najgore vreme, ali za našu ljubav to je bilo najlepše vreme. Voleli smo se, jedno na drugo smo gledali kao na ljude koji imaju dve noge, dve ruke, dva oka, a ne kao nekog ko je ove ili one vere. Ma nas to nije zanimalo“, priča Murat.

Naši sagovornici veruju da je potrebno koristiti sve moguće načine i metode, organizovati radionice kao vid neformalnog obrazovanja, gde će se ljudi učiti o tome kako da prepoznaju govor mržnje, kako na njega da reaguju, kako da ga osude i suzbiju.

Projekat “Stop govoru mržnje: Pozitivni primeri iz lokalne zajednice”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Exit mobile version