Boravak za 40 dece

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić otvorio vrtić u Belotiću

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić boravio je danas u poseti opštini Bogatić i tom prilikom otvorio vrtić u Belotiću koji će pohađati 40 dece iz tog sela. Vrednost investicije je 11 miliona dinara, a projekat izgradnje objakta površine 138 metara kvadratnih finansirala je lokalna samouprava uz podršku resornog ministarstva u iznosu od 5,5 miliona dinara.

 

Ružić: Borba za afirmaciju nataliteta

Ružić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja objekta za boravak dece iz tog mesta i pohvalio ažurnost opštine koja je prošle godine konkurisala za sredstva za izgradnju.

-Kao sufinansijeri projekta, zadovoljni smo što je otvoren objekat koji će služiti na dobrobit roditelja Belotića i okolnih sela i pre svega dece koja će ovde boraviti. Bogatić ima jednu centralnu predškolsku ustanovu, tri izdvojena odeljenja i to je kapacitet koji će zadovoljiti potrebu koja je postojala, jer smo u nekim sredinama imali tzv. poludnevni odmor, a sad ćemo imati pun kapacitet. Ovde će biti upisano 40 dece, što je dobar pokazatelj orijentacije Vlade RS i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u glavni bici na polju borbe sa mortalitetom i za afirmaciju nataliteta. U narednom periodu želimo što više da unapredimo demografske pokazatelje i afirmišemo populacionu politiku i zato smo se opredelili da pomognemo ovaj projekat- istakao je Ružić i dodao da će ministarstvo na čijem je čelu krajem sledeće nedelje objaviti novi javni poziv.

On je podsetio da je 2017. godine u fondu za lokal pri ministarstvu bilo samo 10, prethodne 320, a ove godine 489 miliona dinara i pozvao sve rukovodioce lokalnih samouprava da apliciraju sa kvalitetnim projektima, kako bi pomogli infrastrukturni razvoj zajednice.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac zahvalio je državnom rukovodstvu na projektu koji će značajno unaprediti život najmlađih sugrađana.

 

Beserovac: Siguran kutak za predškolce

-Želim da zahvalim Vladi koja je odvojila sredstva i ministarstvu koje se izborilo da se fond lokalne samouprave uveća 30 puta u prošloj godini i da mi sa lokala imamo mogućnost da konkurišemo za sredstva da bismo poboljšali našu lokalnu infrastrukturu. Zahvalan sam i saradnicima koji su doprineli kvalitetnom projektu, omogućili aplikaciju na konkurs i kvalifikovali smo se da dobijemo sredstva. Plod zajedničke saradnje je ovaj novoizgrađeni objekat koji će pre svega našim predškolcima obezbediti siguran kutak. Do sada su morali da čekaju da njihovi drugari od prvog do četvrtog razreda završe svoje aktivnosti da bi oni započeli svoje, a sad će imati samo svoj prostor. Činjenica da ćemo upisati više od 30 dece u poludnevni boravak i formirati dve grupe mališana uzrasta od tri do pet godina znači da je odabir projekta bio pravi i da smo pogodili u metu- naveo je Beserovac i naglasio da će sledeće godine nastojati da se dobrim projektima izbore za još više sredstava za infrastrukturni razvoj opštine.

Direktor Predškolske ustanove Bogatić Janko Milovanović rekao je se im otvaranje objekta mnogo znači.

-Ovim rešavamo sigurno veliki deo problema prisustva dece sa ove teritorije, mada ne ceo, s obzirom na to da postoje potrebe i u drugim mestima i selima. Ne bih želeo da na otvaranje novog objekta čekamo narednih 47 meseci kao što smo čekali sad 47 godina – poručio je Milovanović, ističući da potrebe za prijemom dece postoje u objektima u Klenju, Badovincima, Crnoj Bari, Glušcima, Dublju.

U okviru Predškolske ustanove na adresi Janka Veselinovića u Bogatiću postoji centralni vrtić u kojem se obavlja celodnevni boravak dece od 6.30 do 15.30 sati. U tri grupe jaslenog uzrasta boravi 66 dece uzrasta od jedne do tri godine, a vaspitno- obrazovni rad sa njima obavlja jedna vaspitačica i sedam medicinskih sestara. U pet grupa boravi ukupno 158 dece uzrasta od tri godine do polaska u školu, a ukupno je zaposleno 12 vaspitača. U izdvojenim odeljenjima poludnevnog boravka u Badovincima, Banovom Polju i Glušcima sa 99 dece radi sedmoro vaspitača, a u svih 14 naseljenih mesta na teritoriji opštine realizuje se obavezni pripremni predškolski program.

D.Dimitrijević

Exit mobile version