Blagi pad broja obolelih, ključno poštovanje mera tokom praznika

Epidemiološka situacija i dalje nestabilna

Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu i dalje je nestabilna, iako je evidentiran blagi pad broja novozaraženih kovidom- 19. U crvenoj zoni Opšte bolnice Šabac hospitalizovano je 183 pacijenta, zabeleženo je sedam novih prijema i devet otpusta. U prijemno- trijažnoj ambulanti prethodnog dana pregledane su 22 osobe, saopšteno je posle sednice Štaba za vanredne situacije u ponedeljak u Gradskoj kući.

-Jedno dete je otpušteno iz crvene zone pedijatrije, a dva deteta su i dalje hospitalizovana. Najveći pritisak je i dalje na respiratornu jedinicu gde je smešteno 15 pacijenata, četiri intubirana i devet na neinvazivnoj ventilaciji. U zelenoj zoni hospitalizovana su 102 pacijenta, dok je u Urgentnom prijemu bilo 45 pregleda. Osoblje rade veoma naporno i ulažu mnogo energije u brigu o pacijentima. Broj dnevno zaraženih je sada oko 100 osoba, što je manje u odnosu na dane kada je bilo i 180, a petina obolelih usmerena je na bolničko lečenje- rekao je direktor Opšte bolnice Slobodan Popović.

On je podvukao da je situacija stabilna, ali da ostaje apel sugrađanima da se odgovorno ponašaju, kako ne bi došlo do povećanog pritiska na zdravstvene ustanove.

-Ako tokom praznika ne budemo disciplinovani i poštovali mere to bi moglo da dovede do novog pika trećeg talasa. Zdravstveni radnici su iscrpljeni, jer epidemija traje više od devet meseci, a ima onih koji nisu svesni napora koje ulaže medicinsko i nemedicinsko osoblje- objasnio je dr Popović.

Trenutno u Opštoj bolnici radi 22 volontera kojima je direktor uputio zahvalnost na doprinosu koji daju u borbi protiv epidemije.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Dragana Radojičić istakla je da je broj novoobolelih u okrugu za sedam dana smanjen sa 646 na 629.

-Najviše su obolele osobe između 50 i 64, zatim 30 i 49, i potom osobe starije od 65 godina. U Šapcu je aktivno obolelo 1.270 osoba, dok je u izolaciji oko 1.200. Neophodno je da se svi urazumimo i poštujemo mere. Radi se o respiratornoj infekciji i ne možemo se zaštiti ni sa maskama, one onemogućavaju da uđe veliki broj virusa, ali je najbitnije da poštujemo udaljenost dva metra i smanjenje kontakata. Tokom praznika vreme treba da provedemo u najužem krugu porodice, jer jedino na taj način možemo da prekinemo i ovaj treći talas. Moramo se posvetiti tome da brojke na neki način počnu da se smanjuju- istakla je dr Radojičić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version