Biblioteka tvrđava od knjiga

Radionica u Biblioteci šabačkoj

Osnovci od petog do sedmog razreda, učesnici kampa „Lazino zimsko sveznalište“, predvođeni profesorkom srpskog jezika i književnosti Jelenom Jovanović, uplovili su u bogat svet knjiga u sredu, 7. februara, u Čitaonici za decu u Aneksu Biblioteke šabačke, u okviru kreativne radionice „Biblioteka tvrđava od knjiga“. Njihovi domaćini, bibliotekari, dočarali su im značaj čitanja, kroz razgovor o aktivnostima koje im se nude u toj ustanovi kulture i Odeljenju za decu. Svim učenicima je kroz kreativne radionice „Kako napraviti korice za knjigu“ i „Knjiga po mojoj meri“ dočarano koliko je knjiga važna i na koji način obogaćuje život.

Izlazak iz učionice je inovacija trećeg zimskog kampa koji organizuje OŠ „Laza Lazarević“.

-Deca su imala priliku da slušaju o knjizi, jeziku i da se upoznaju sa važnošću čitanja, da se na praktičnim primerima uvere da je to zaista tako, da je čitanje zdravo, korisno i važno za njih. Dolazak u biblioteku je logičan sled događaja, gde nas dočekuju ljubazni domaćini i pomažu da se bliže upoznaju sa sadržajima koji im se nude i fondom knjiga u biblioteci- rekla je Jovanovićeva.

Učenica šestog razreda Mina Ivanović poručila je da voli da čita, jer se u knjigama otvara novi svet.

-Knjige su naši dobri drugari, u njima uvek pobeđuje dobro, nikad zlo. Posle svake pročitane knjige osećam da sam bogatija za novo iskustvo i pozitivnije gledam na svet oko sebe- istakla je ona, dok učenik petog razreda Uroš Mitrović smatra da čitanjem obogaćuje fond reči kojim raspolaže, stiče nova znanja i kvalitetnije provodi vreme.

Biblioteka šabačka se sa zadovoljstvom priključila akciji škole u želji da se saradnja nastavi i u budućnosti.

-Pripremili smo veoma zanimljive radionice da im pokažemo na koji način mogu da se približe knjizi, šta utiče na odabir knjige, ali i da naprave knjigu po njihovoj meri, korice iz njihove mašte. Deca u tom uzrastu posećuju biblioteku, prvenstveno traže lektiru, ali smo veoma zadovoljni kada preko raspusta čitaju knjige po njihovom ukusu. Na raspolaganju smo im da ih posavetujemo, a uglavnom primećujemo da vole avanture, knjige koje tretiraju različite teme i probleme u njihovom uzrastu. Kad preporučimo literaturu, sa zadovoljstvom dolaze, pogotovo od kada smo se preselili u Aneks, gde kvalitetno provode vreme- navela je Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke.

D.Dimitrijević

Exit mobile version