Besna sam. Idemo na teren

Da li ste čuli da se istraživanje litijuma i pratećih elemenata nastavlja uprkos tome što je narod rekao „Ne“ litijumu u Srbiji? Gradjani sela Rekovac već treći dan su pored svojih njiva u kojima je kompanija Balkan Exploration htela da postavi bušilice u svrhu istraživanja litijuma.

Projekat Jadar je ukinut u januaru nakon blokada i protesta u kojima ste učestvovali. Prema svim informacijama kompanija potajno nastavlja svoje planove kao da narod i odluke Vlade ne postoje. Rio Tinto renovira baštu kancelarije u Nedeljicama, sastaju se tajno sa Evropskom komisijom, upadaju na privatne posede bez dozvole radi vršenja istraživanja, potpisuju ugovore o saradnji sa fakultetima i psihički maltretiraju stanovništvo iz sela oko Loznice.

 To je poruka svim kompanijama da mogu da sprovode nezakonite radnje, kao i Rio Tinto. Pre mesec dana kompanija Balkan Mining and Minerals pretila je meštanima sela Rekovac, a pre tri dana su krenuli da sprovode istraživanja. Meštani sela Rekovac već treći dan su pored svojih njiva u kojima je kompanija htela da postavi bušilice u svrhu istraživanja litijuma i bora. Ljudi se nalaze na izmaku snage i osećaju se izmučeno, zato sam rešila da odem i da ih podržim na terenu.

 Proše godine je preko platforme Kreni-Promeni 290 hiljada građana potpisalo peticiju protiv iskopavanja litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju. Ove godine smo svi zajedno učestvovali u skupljanju 38.000 overenih potpisa protiv iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije. Uspeli smo na veličanstvenim blokadama zaustavimo jednom dolazak kompanija koje bi da nam unište zemlju.

 Bitka do konačne pobede će biti duga. Predstoji nam puno novih bitaka. Trenutna bitka koju vodimo je bitka za Rekovac. Ko je u mogućnosti neka dođe

Dragi ljudi, često me na ulici pitate kako možete da pomognete, uvek kažem volontirajte, pišite ljudma na lokalu, šaljite podršku i pripremite se da kad treba dođete na teren. Sada je taj momenat, prvi u nizu od onih koji nam dolaze u bliskoj budućnosti. Sada ste potrebni Rekovcu. Ko god je u mogućnosti neka krene i obiđe ove ljude u Rekovcu između sela Sibinica i Kalundra. Lokalno stanovništvo u Rekovcu nas čeka. Bila sam tamo pre neko veče – ima hrane, muzike, ima volje, snage i divnih ljudi. Pridružite se i vi!

 Ostali znamo da ćete biti spremni da se priključite u narednim akcijama, protestima, peticijama, objavama na društvenim mrežama. Svaki vid podrške čini nas bliži konačnoj pobedi.

Bojana Novaković i potpisnici online peticije „Rio Tinto marš sa Drine“ 

 

Мejl glumice i aktivistkinje Bojane Novaković

Exit mobile version