Azbukovčani hvale osoblje patronaže

LjUBOVIJA – Zdravstveni radnici koji rade u Patronažnoj službi Doma zdravlja „Ljubovija“ u Ljuboviji, veoma su radni i cenjeni kod stanovnika Ljubovije, i u selima na području opštine Ljubovija.

U patronaži Doma Zdravlja rade tri medicinske sestre i jedan mladić sa Višom medicinskom školom. Oni svakodnevno, leti i zimi, posećuju, pešice ili automobilom, trudnice, porodilje, novrođenu decu, obolele ljude i starije osobe, u Ljuboviji i u brdsko planinskim selima, koja su od Ljubovije udaljena i po 40 kilometara, i u njihovim kućama mere im krvni pritisak, šećer u krvi i daju im savete kako da vode brigu o svom zdravlju i kako treba konzumirati hranu koja sadrži više masti, soli, prostih šećera. Takođe, u razgovoru sa njima, kažu im da treba u ishrani da koriste što više voća i povrća, i tako u organizam unose što više potebnih vitamina.

– I pored toga što ne najavljujemo naše posete, meštani Ljubovije i sela, kod kojih dođemo da prekontrolišemo njihovo zdrvstveno stanje i da ih edukujemo šta treba da čine da bi bili zdravi, sa osmehom nas dočekaju i kažu da smo kod njih dobro došli i da smo im od velike pomoći. Veoma su zadovoljni sa našom uslugom koju im pružamo. Pored toga što kontrolišemo pritisak i šećer u krvi, mi naše pacijente pitamo da li uredno troše lekove koje im je lekar prepisao i da li kada se ne osećaju dobro odlaze kod lekara. Ako to ne čine, kažemo im da lekove treba uredno da uzimaju i kod lekara treba obavezno da idu – kaže Filip Gačić, viši medicinski tehničar (na slici) kojeg smo snimili kada je bio u poseti penzionerki Olgici Mališić u Ljuboviji.

Ovaj zravstveni radnik kojem je otac Nikola Gačić bio uvažen lekar specialista medicine rada i radio u DZ-a U Ljuboviji, rekao je reporteru „Podrinskih“ da veoma voli što radi u patronaži i što može da u brdovitim selima pomogne obolelim i starim osobama, osobito tokom zime. Njega ni visok sneg koji zaveje seoske puteve ne može da spreči da dođe u sela i zaseoke. On zimi u snegom zavejana planinska sela Savković, Orovičku planinu ,Gornje Košlje, Rujevac i Selanac odlazi terenskim vozilom dokle ono može da ide. Dalje do sela, u koje se uputio, sa torbom na leđima, nastavalja da ide pešice 5 do 10 kilometara. Pešačenje mu ne pričinjava nikakve poteškoće. Ponosan je poslom koji obavlja i što pomaže osobama kojima je potrebna medicinska pomoć.

Miladin Mališić

Na slici: Filip Gačić u kućnoj poseti Olgici Mališić

 

 

Exit mobile version