Autoritet mlade ljude privlači vrlinskim životom i duhom ljubavi

Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije:

U organizaciji Eparhije šabačke, 28. marta 2023. godine, u Svečanoj sali Šabačke gimnazije, održano je četvrto predavanje velikoposnog ciklusa „Ispovest i pričešće“.

Predavanje je održao Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije na temu „Ispovest i pričešće u obrazovanju mladih“, a u prisustvu Preosvećenog Episkopa šabačkog g. Jeroteja, uvaženih gostiju, prote Branka Ćurčina, duhovnika zajednice „Zemlja živih“, prezvitera prof. dr Dragana Karana, g. Marijane Isaković, direktorke Šabačke gimnazije, sveštenstva Eparhije šabačke, kao i mnogobrojnog naroda Šapca i okoline.

„Pravilnim duhovnim životom dete će shvatiti da je autoritet osnova, tj. da mu je on oslonac, a ne prepreka, jer je autoritet onaj koji ga za ruku vodi ka Hristu, ka uzrastanju u Hristu. Duhovni život dovodi do toga da se mi usmeravamo prema roditeljima i starateljima odnosom koji je prožet zakonom ljubavi. Osnovno je da ima duha ljubavi i duha vrlinskog u porodici i dete će se zdravo razvijati, a iz pravilnog odnosa prema roditelju sledi pravilan odnos prema autoritetu u Crkvi i u državi.“

Moderator predavanja bio je jerej Nikola Kovačević, sveštenik Sabornog hrama u Šapcu, koji je kao uvodničar predavanja upoznao prisutne sa predavačem i temom, a po završetku predavanja moderirao diskusijom i pitanjima prisutnih.

Nakon predavanja, đakon Aleksandar Ciganović iz Sremske Mitrovice, otpojao je pesmu Episkopa Fotija „Od ognjenih jezika rođena“.

Sledeće i završno predavanje velikoposnog ciklusa održaće se 4. aprila, a predavač će biti Episkop mohački g. Damaskin na temu „Ispovest i pričešće u monaškom životu“.

Exit mobile version