„Aplikacija Voland“ u julu pred šabačkom publikom

Nova premijera Šabačkog pozorišta

Letnja scena Šabačkog pozorišta, manifestacija „Grad je pozorište“, počela je u utorak. Prema rečima direktorke Milene Minje Bogavac, deviza „Grad su ljudi, grad je pozorište” na taj način dobija svoju potpunu primenu. Na pet lokacija u gradu, do 4. jula, predviđeno je prikazivanje pet predstava („Hajduci“, „Pisma iz Avganistana“, „Četiri suze Lazarove“, „Stanija Tasić“, „Igre bogova“), a ulaz je slobodan. Multimedijalna pozorišna predstava za publiku i pametne telefone, planirana za prethodnu sezonu, sticajem okolnosti, zbog virusa COVID 19, „Aplikacija Voland“, u režiji Kokana Mladenovića, a po tekstu Milene Bogavac, premijerno će biti izvedena 18. jula u Šabačkom pozorištu, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak u Pozorišnom klubu.

Zelenović: Bez kulture nema razvoja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prisustvovao je konferenciji i tom prilikom rekao da Šapčani vole pozorište i cene kulturu, te da bez kulture nema razvoja.

-Šabac jeste šampion razvoja zahvaljujući tome što sedam posto budžeta izdvaja za kulturu. Moramo da se izborimo da se život ne zaustavi i da ono što sad nije važno bilo gde u Srbiji u Šapcu bude važno, a to je da kultura ima svoje mesto, bez obzira na vanredne okolnosti. Ako mogu da rade kladionice i ostale delatnosti, zašto to ne bi mogli ljudi u kulturi ili van institucija? Grad će podržati sve vrste stvaralaštva, jer kultura i stvaralaštvo pomažu ljudima da kreiraju slobodu izbora i mišljenja- rekao je Zelenović.

-Predstava se bazira na srednjovekovnom žanru moraliteta, čiji je cilj bio da postavi problem i da se na kraju, javno pred publikom, izvede moralna pouka. Mi smo taj skoro zaboravljeni žanr spojili sa novim tehnologijama, sa pitanjem naše slobode i neslobode u virtuelnoj sferi, zloupotreba, časnog i nečasnog ponašanja unutar te sfere. Ona ima blagu futurističku notu koja me raduje. Publika će učestvovati u predstavi, jer na samom početku skida na svoje pametne telefone aplikaciju Voland. To je način komunikacije nas sa scene i publike u sali, novi spoj gde interaktivno reagujemo jedni na druge i praktično zajednički kreiramo celinu predstave na licu mesta. Tako nešto niko od nas do sada nije radio, ni gledao- naveo je Mladenović i dodao da mu je drago što je Šabac prepoznao značaj kulture i nije sledio primer drugih sredina da se u trenucima krize odrekne izdvajanja za tu namenu.

Pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta i drame i srednjovekovnim žanrom moraliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čiji je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrednosti jedne zajednice.

Budući da su mu koreni u Šapcu, glumac Aleksandar Jovanović izrazio je zadovoljstvo što će biti deo glumačke ekipe.

-Deda mi je Šapčanin, odrastao sam u Šapcu i ovde se osećam kao svoj na svome. Volim Šabačko pozorište i drago mi je da se sve poklopilo i da ćemo imati uspešnu saradnju. Imam mogućnost da radim sa ozbiljnom, vrhunskom ekipom, zanimljivu, inovativnu predstavu koja je za svakog glumca veliki izazov, zato što konačno imamo priliku da radimo nešto što se radi svuda u svetu, a što ni u Beogradu nikad nismo imali priliku da radimo- istakao je Jovanović.

Predstave na otvorenom

U okviru manifestacije „Grad je pozorište“ predstave će biti prikazane na otvorenom i ulaz je slobodan.

-Prestave nije bilo teško prilagoditi novom okruženju i tako ih učiniti dostupnim publici. Za petak, 19. jun, spremili smo „Pisma iz Avganistana“. Nakon izvedbe u Velikom parku sledi koncert grupe „MOON“. Monodrama „Četiri suze Lazarove“ glumca Siniše Maksimovića biće izvedena u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla 25. juna, a narednog dana će Slađana Pajčić u dvorištu Gradske kuće odigrati monodramu o ženskim sudbinama „Stanija Tasić“. Najveće iznenađenje ostavili smo za kraj. „Igre bogova“ Anete i Ivana Tomaševića svoje drugo izvođenje imaće 4. jula u Šabačkoj tvrđavi- rekla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac.

 

Predstava je rađena u koprodukciji Šabačkog pozorišta i Centra za kulturu Tivat. Glumački ansambl čine: Kristina Pajkić, Jelena Ilić, Miloš Vojnović i Aleksandar Jovanović. Koncept i režiju je radio Kokan Mladenović, asistent režije je Stefan Čamdžić, za izvedbeni tekst i dramaturgiju zadužena je Milena Bogavac. Originalnu muziku je radio Marko Grubić, softver i programiranje Goran Balaban, kostimografiju i dizajn scene Aleksandra Pecić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version