Aplauz

Budimpešta.

U toku panoramskog obilaska grada, autobusom stižemo u neposrednu blizinu ulice Vaci. To je turistima iz celog sveta verovatno najpopularnija i najpoznatija gradska pešačka ulica, sa puno prodavnica firmirane garderobe, kafića i restorana. Naša vodičkinja nas obaveštava kako je obližnji trg na kome se uobičajeno zaustavljamo, trenutno u popravci, pa je i parkiranje privremeno zabranjeno. Ali, ipak ćemo se tu parkirati, najviše zahvaljujući snalažljivosti našeg vozača. I uz našu neizbežnu pomoć. Kada se zaustavimo, mi ćemo ga telima zakloniti, kako bi privremeno skinuo registarsku tablicu. Saobraćajna policijska patrola u prolazu zaključiće da je tablicu nedozvoljeno parkiranog autobusa verovatno već skinula neka prethodna. Kada se šetnja završi, istim stilom vratićemo tablicu na svoje mesto i nastaviti vožnju.

Usledio je aplauz putnika, koji su, zahvaljujući učinjenom, udobno i uskoro započeli svoju nezaboravnu šetnju.

Neka osnovna škola, u nekom našem gradu.

Učiteljica, na roditeljskom sastanku, obaveštava roditelje o prvim utiscima u radu sa svojim novim učenicima. Pažljivi su i uredni. Uspešno su savladali planirano gradivo. Ne prave mnogo buke i niko se još nije potukao. Za svoj uzrast, već su veoma vešti u prepisivanju. Učiteljica je ovo poslednje izgovorila tiho, skoro sramežljivo.

Možda je propratni buran aplauz, sa čini se pobedničkim osmehom na licima mnogih od prisutnih roditelja, bio neočekivan. A možda i ne.

Pariz, podnožje Ajfelove kule.

Uvodni deo o najvećoj znamenitosti i najpoznatijem simbolu grada umetnosti i ljubavi uspešno je završen. Vožnja liftom, skoro do samog vrha, je fakultativna. Formirana grupa naših turista nije dovoljno brojna za grupnu kartu, sa popustom. Vodič se obratio gospodinu koji je takođe nameravao da kupi kartu. Ispostavilo se da je Francuz u poseti Parizu. Na pitanje da li bi se pridružio grupi, sa blagim osmehom odgovorio je da se održavanje Ajfelove kule finansira novcem od prodatih karata. Aplauz je izostao.

Ponekad mi se, onako bez veze, učini da je od toga ko je na vlasti možda bitnije  – kakav smo narod.

Exit mobile version