Analiza medijskog izveštavanja

Bez ikakve namere da se mešamo u uređivačku politiku naših kolega kao ni da im sugerišemo o kojim temama treba da izveštavaju pokušaćemo, bar, da u toku trajanja ovog projekta izvršimo analizu događaja koje su građani, putem ankete, prepoznali kao važne, i od javnog interesa, a o kojima lokalni mediji nisu izveštavali, ili su to radili delimično.

Da ne bude zabune, nemamo nikakvu želju da uredništva medija koji izveštavaju sa teritorije Mačvanskog okruga nateramo da objašnjavaju zašto su neki događaj objavili a drugi nisu jer je uređivačka politika svakog medija neprikosnovena. I, isključiva stvar urednika.

Takođe, valja objasniti i to da novac koji se dobija na Konkursu za sufinansiranje projekata od javnog interesa nema nikakvog uticaja, ili ne bi trebalo da ima, na uređivačku politiku bilo kog medija već se on odnosi isključivo na realizaciju tog, odobrenog, projekta.

Naravno, živimo u takvom vremenu u kojem se vlast, naročito lokalna, direktno ili indirektno meša u uređivačke politike medija koji, u želji da „prežive“ ili se dodatno obogate, pristaju na „cenzuru“ svog izveštavanja, Međutim, kako se to radi uglavno na uštrb građana niko se preterano ne uzbuđuje zbog toga. A građani su prinuđeni da te informacije traže na društvenim mrežama ili preko malog broja medija koji još uvek odolevaju pritiscima.

Jedan od događaja protekle nedelje koji nisu ispratili lokalni mediji u Šapcu, a koji su na Konkursu dobili više od dve trećnine novca iz budžeta grada, dakle, svih građana je deveti protest „Šabac protiv nasilja“…

Redakcija „Podrinskih“

Exit mobile version