Ambasador Japana Đuići Takahara posetio Šabačku gimnaziju

Njegova ekselencija  Đuići Takahara, ambasador Japana u Srbiji, posetio je u ponedeljak Šabačku gimnaziju. Tom prilikom govorio je o odnosima između Japana i Srbije i odgovarao na pitanja gimnazijalaca koja su se ticala različitih aspekata saradnje dve zemlje. Ovo je bila prilika da službenica japanske ambasade Anđelka Dabović predstavi aktivnosti u vezi sa obrazovanjem i stipendijama koje japanska Vlada dodeljuje učenicima srpskih škola.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo pokazanim interesovanjem učenika i reakcijama na njegovo izlaganje.

-Veoma mi je drago što sam danas posetio Šabac i imao priliku da sa učenicima u Šabačkoj gimnaziji razgovaram o odnosima naše dve zemlje. Primetio sam da mlade generacije veoma cene Japan, da pokazuju interesovanje za japansku kulturu, proizvode i sve drugo u vezi sa Japanom. Ovo je moja treća poseta Šapcu od kada sam postavljen za ambasadora Japana u Srbiji. Posebno mi je drago zbog proširenja naše ekonomske saradnje, budući da je japanska kompanija „Jazaki“ donela odluku da investira u Šabac. Reč je je grinfild investiciji i „Jazaki“ će na ovaj način zaposliti veliki broj ljudi, što će doprineti razvoju lokalne zajednice i biti značajan korak ka unapređenju međusobne saradnje- istakao je Takahara.

U Šabačkoj gimnaziji se već dve godine fakultativno uči japanski jezik i prvi polaznici su već stekli diplome početnog kursa.

-Mi već drugu godinu zaredom imamo nastavu japanskog jezika, koji pohađa dvadeset učenika. Prvi učenici su dobili japanske diplome i zvaničnici te zemlje nas pozivaju na svaku kulturnu manifestaciju koju organizuju. Prilikom jednog od naših čestih razgovora izrazili su želju da u čast našeg velikog jubileja, 180 godiina postojanja, posete školu i razgovaraju sa učenicima o stipendijama koje nude. Iskreno se nadamo da će neki od naših učenika otići na osnovne ili doktorske studije u Japan, jer zaista ima dece koja su zainteresovana za japanski jezik i kulturu- navela je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

U čast uvaženih gostiju, članovi likovne sekcije, koju vodi profesor Dušan Nešković, pripremili su u školskoj biblioteci izložbu radova čija je inspiracija Japan, dok su polaznici biološke sekcije koju vodi profesorka Slobodanka Pavlović, izložili svoje ikebane. Tahakara je primetio da su građani Srbije zainteresovani ne samo za tradicionalnu japansku kulturu, kao što su ikebana i kaligrafija, već i za modernu japansku književnost, animaciju i pop kulturu.

Japan podržava zalaganje Srbije u daljem procesu evrointegracija i do sada je preko projekata podrške osnovnim potrebama stanovništva u oblasti obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine, pružen podsticaj naporima naše zemlje u daljem procesu demokratizacije, društvenog i ekonomskog razvoja, u vrednosti od oko 500 miliona evra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version