Tošić: Aleksandar Pajić i Nemanja Pajić demantovali sami sebe

Prethodno rukovodstvo ostavilo 205 miliona na računu grada

Predsednik Resornog odbora za ekonomiju Gradskog odbora Zajedno za Srbiju Zoran Tošić istakao je da je na konferenciji za novinare održanoj u subotu povodom godinu dana novog gradskog rukovodstva iznet niz neistina, a među njima i podatak da bi „budžet Šapca bio u minusu 300 miliona dinara i da bi bez pomoći Republike u oktobru bio u problemu i račun bi bio blokiran“. To su, kako je ocenio, „manipulacije i neistine o radu i aktivnostima prethodne vlasti“.

-Po završnom računu 2019. godine grad Šabac je bio u suficitu 580 miliona dinara, na osnovu sredstava koja su preneta u 2020. godinu. Tada je konstatovano da je porast budžeta bio više od 200 miliona i da su to uglavnom sredstva od poreza na zarade, kao posledica velikog broja novozaposlenih radnika. Značajna sredstava su ulagana u kapitalne investicije, od 2016. do 2020. godine više od milijardu i 500 miliona dinara. Treba imati u vidu i da je izmenom Zakona o budžetu 2014. godine Grad uskraćen za stotinak miliona i više sredstava koja su mu pripadala, te da je za tih sedam godina bio smanjen prenos sredstava od Republike u iznosu od više od 800 miliona- naveo je Tošić na konferenciji zanovinare u ponedeljak u prostorijama stranke.

Završni račun za 2019. godinu usvojen je krajem oktobra 2020. godine, kada je nova koalicija preuzela vlast i na računu Grada bilo 205 miliona.

-Sve obaveze su bile isplaćene, tako da nije bilo nikakvih zaostalih dugovanja. Prihodi do kraja godine su se kretali u iznosu do 83 miliona dinara, tako da je ukupno bilo 288 miliona na računu. Dolazimo do toga da se u javnost iznosi da je budžet pred kolapsom, da su dugovanja ogromna i na osnovu toga iz Republike je prebačeno 300 miliona. Na kraju godine, po završnom računu, ukupan suficit je bio 588 miliona. To su sredstva koja su preneta za 2021. godinu. Kada se ove cifre saberu i oduzmu, možemo da konstatujemo da i bez tih 300 miliona prebačenih iz Republike, na kraju 2020. godine, 288 miliona dinara bi bilo prebačeno za 2021.godinu. To su egzaktni podaci i cifre koje se mogu pronaći na sajtu grada, a sve ostalo spada u domen manipulacije i neistina o radu i aktivnostima prethodne vlasti- podvukao je Tošić.

Izneo je podatak Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) da je od 2016. do 2020. godine prosečno 1.400 novozaposlenih. Za šest meseci 2021. godine na području Šapca novozaposleno je 202 radnika.

-Sami zaključite da li je moguće da se za ovo kratko vreme dostigne prosek da se bar približi tom broju. Značajna sredstva izdvajana su za investicije i izgradnju infrastrukture u Severozapadnoj radnoj zoni- naglasio je predsednik Resornog odbora za ekonomiju GO Zajedno za Srbiju.

Napomenuo je da je prethodno gradsko rukovodstvo bilo opstruisano od strane republike „po više osnova i u više navrata“.

-Pre nekoliiko godina Grad je izdvojio sredstava za izradu projektne dokumentacije bolnice, koja su stajala na računu, međutim, nije moglo da dođe do dogovora na osnovu kojeg bi to bilo realizovano. Projekti rađeni za Severozapadnu zonu nisu mogli da prođu, a kada je vlast promenjena, to se dogodilo. Na osnovu razgovora naših kolega koji su radili projekte i kontaktirali sa ministarstvima, rečeno im je da su projekti odlični, „ali“. To „ali“ mnogo govori. Niz drugih podataka govori u prilog tome kako je Šabac funkcionisao i radio. Izvršenje budžeta bilo je 80, 8 posto, za 2021. bilo je previđeno više od 800 miliona za investicije, među njima nabavljanje skenera za bolnicu. Od toga sada nema ništa. Za šest meseci, ulaganja u investicije Grada su za 400 miliona manja nego 2020. godine. Sredstva na računu stoje, zašto se ne koriste? Čemu hvala za novi most i put koji će biti urađen od Rume do Šapca i dalje do Loznice. To nije stvar Grada, lokalne uprave, već Republike, država je u njega uložila i opredelila se da ga gradi. Da podsetim da je Šabac u prethodnom periodu nekoliko puta insistirao da se taj put uradi, most gradi, međutim, odgovora od strane nadležnih ministarstava nije bilo. Vođeni su i ozbiljni razgovrori sa koncesionarom koji je bio spreman da uloži u tu investiciju značajna sredstva, međutim, do toga nije došlo- podsetio je Tošić.

On je podvukao da ništa od obećanog nije realizovano.

-Aleksandar Pajić i Nemanja Pajić su podacima koje su izneli na konferenciji za novinare demantovali sami sebe. Od svih projekata, koje su zamislili i sa kojima su u predizbronoj kampanji izašli do sad nije ništa urađeno. Konstatacija da nije ništa do sada rađeno zato što se nova vlast borila sa problemima koji su nasleđeni iz prethodnog perioda ne stoji. Dobar deo nove vlasti je iz prethodnog perioda, bili su aktivni učesnici u vođenju grada, bile su im poverene određene institucije. To konstatovati mi liči na posipanje pepelom iz ne znam kojih razloga. Mogu da zaključim da su ovih 300 miliona koji su došli u grad ili nagrada za to što je Šabac konačno posle toliko godina preuzet, otet ili su to sredstva kojima treba na neki način da bude plaćena ta aktivnost koja je prethodno vođena. Sva ta njihova obećanja su pod velikim znakom pitanja. Posebno me iritira floskula „grad- partner državi“. Šta to znači, da ako nije ista vlast kakva je u republici, da to podrazumeva da u Šapcu žive građani drugog reda i da oni nemaju nikakvih potreba, njih treba kažnjavati- poručio je on.

Tošić, koji je i koordinator resornih odbora, zaključio je da Zajedno za Srbiju u devet resora, među kojima su odbori za ekonomiju, prosvetu, poljoprivredu, pravosuđe, socijalna pitanja, kulturu i informisanje, ekologiju, okuplja kvalitetne i kvalifikovane ljude koji se ne bave samo kritikovanjem postojećeg stanja, nego i nude rešenja i planove za budućnost.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version