Aleksandar Cerovac iz Krivaje za „Podrinske“

Voćarstvo je unosnije od stočarstva

 

Lep primer mladog, marljivog i revnosnog poljoprivrednika je petnaestogodišnji Aleksandar Cerovac iz Krivaje koji na selu živi i radi, kako kaže, praktično od kada je prohodao. Porodično imanje deli sa babom, dedom, pradedom, ocem, majkom i desetogodišnjim bratom koji, iako mali, pomaže koliko može u seoskim poslovima.

– Sa ocem radim od malena, od kako sam postao svestan svog okruženja i toga da smo porodica poljoprivrednika. Meni ništa nije teško, jer volim selo i uživam u svemu što radim. Imamo 35 hektara zemlje i dobru mehanizaciju zahvaljujući kojoj sve poslove uspešno obavljamo. Naučio sam da vozim traktor u trećem razredu osnovne škole, naravno, uz očevu pomoć. Bavimo se ovčarstvom, a imamo i 35 bikova i osam krava – kaže mladi poljoprivrednik.

Porodica Cerovac mnogo ulaže u jagode koje plasiraju za izvoz, a Aleksandar smatra da voćarstvo više doprinosi kućnom budžetu nego stočarstvo. Inače, pohađa osmi razred osnovne škole i planira da upiše Poljoprivrednu školu u Šapcu – smer poljoprivredni tehničar. Jedno je sigurno – ostaće da živi na selu.

– U životu mi ništa ne nedostaje i ne mislim da sam uskraćen za pogodnosti koje imaju moji vršnjaci iz grada. Naprotiv. Volim selo i prirodu, najviše svež vazduh. Kad dođem u grad, nekako mi ne prija ni buka, ni okruženje. Nedostaje mi mir koji imam u sredini u kojoj sam odrastao. Imam mnogo drugara u Krivaji, a njihove želje se razlikuju. Dok neki sa velikim entuzijazmom rade na svojim njivama i oko stoke, drugi ne vole selo i žele da se čim im se ukaže prilika presele u grad. Mislim da će i mlađi brat krenuti stopama tih drugih, jer nije toliki ljubitelj sela kao ja – iskren je Aleksandar, koji je nedavno od Direkcije za poljoprivredu u okviru realizacije projekta unapređenja ovčarstva dobio ovna rase virtemberg.

Ovčarsku proizvodnju započeo je njegov pradeda, a nastavili on i otac. Veruju da će to za njih biti dobra prilika da unaprede proizvodnju, za koju smatraju da je najunosnija u domenu stočarstva.

D.D.

Exit mobile version