Akcija iznenađenja

Planinarsko društvo PSD Cer i ovaj vikend svoje druženje je nastavilo ali na malo drugačiji način. Vrhovi nisu osvajani ali smo zato akcijom iznenađenja posetili biser srpske kulture, tradicije i istorije, Sremske Karlovce.

Ako do sada niste posetili ovaj prelepi grad na desnoj obali Dunava, na svega 12km od Novog Sada obavezno odaberite jedan svoj slobodan dan i obiđite ovo turističko blago.

Ovo sremsko naselje ističe se svojom neobičnom lepotom, impresivnom arhitekturom i značajnim znamenitostima.

Karlovci su naselje koje se izdiglo iz pepela po povlačenju Turske vojske tako da svaka građevina poseduje svoju priču i autentičan izgled. Karlovce nazivaju i živim muzejom.

Mi nismo ostali ravnodušni i vratili smo se kao počastvovani svedoci bogatstva naše kulturne baštine.

PATRIJARŠKI DVOR, sedište eparhije Srpske pravoslavne crkve a istovremeno i dom vladike. Riznica srpske kulture u kojoj se čuvaju portreti episkopa, retki rukopisi i umetnički predmeti. Tu je i prelepo uređen vrt dvora od kog vam zastaje dah.

KARLOVAČKA GIMNAZIJA, najpoznatija i najlepša gimnazija u celoj zemlji. Počela je sa radom davne 1791. god. a danas je tu sagrađena čuvena filološka gimnazija. Unutrašnjost zgrade, prelepa svečana sala i najstarija školska biblioteka su pečat ovog mesta. Ono što je još zanimljivo za posetioce je i to da su ovde snimljeni naši kultni filmovi poput: Lajanja na zvezde, Varljivog leta, Balkan ekspresa.

SABORNA CRKVA SVETOG NIKOLE, spomenik kulture i najveći pravoslavni hram u Sremskim Karlovcima. Značaj ovog hrama ogleda se u tome što su u kripti crkve sahranjene cenjene vladike a zidove ovog hrama krase slike poznatih srpskih slikara.

ČESMA ČETIRI LAVA, nalazi se u samom srcu Karlovaca i centralno je mesto susreta. Ispratila je mnoge đake, profesore, turiste… Simbol je grada, voda je čista za osveženje i odlično mesto za fotografisanje.

Tu su još i muzeji, restorani i nezaobilazne vinarije. Mi smo posetili vinski podrum „BAJILO“ koji svojim vrhunskim vinima odoleva vremenu. Naša topla preporuka za ovaj vinski podrum,u samom centru, sa divnim domaćinima i dobrodošlicom. Degustacija vina je itekako upotpunila ovaj izlet „iznenađenja“ a mi smo se naravno kući vratili sa par flaša vina po svom izboru. Pored vina morate probati i čuvene kuglofe koji idu uz vino. Oni su takođe smbol ovog grada i najstariji modelirani kolač. Ovaj slatki hleb bio je nekada stvar prestiža i privilegija bogatih. Svetli kuglof ide uz svetlo vino a tamni uz čašu crnog vina.

STRAŽILOVO je mesto koje treba posetiti kada ste u okolini Karlovaca. Poznato fruškogorsko izletište udaljeno je 4km od Karlovaca čijem najvećem značaju doprinosi grob poznatog pesnika Branka Radičevića. Tu je i odmaralište Brankov čardak a na centralnoj livadi je postavljena statua Branka Radičevića.

Naša sledeća destinacija na ovom izletu je bio

MANASTIR REMETA smešten na 12km od Karlovaca. Odlikuje ga najviši zvonik na Fruškoj gori visok 40m. Legenda vezuje osnivanje ovog manastira za kralja Dragutina Nemanjića. Prostranstvo prelepe prirode oko manastira sigurno vam mora ostaviti koji minut više od planiranog.

Krajnje odredište

BANJA VRDNIK, u srcu Fruške gore na 240m nadmorske visine ova banja je jedna od najmlađih a sada već i najlepših banja u Srbiji. Vazduh ove banje je prepun ozona pa samim tim banja nosi ime vazdušne banje i namenjena je za sve sportske povrede, reume, povrede mekih tkiva, deformitete kučmenog stuba, migrene i ginekološke probleme. Mi smo ovaj put odabrali relaksaciju pa smo svoje slobodno vreme proveli na bazenima.

Zato, ako ste do sada imali dilemu gde provesti vikend, uputite se ka ovim destinacijama,spojićete mnogo lepih stvari i ispuniti vaš vikend.

Mi smo to uradili, sigurno ćemo ponoviti a i vama toplo preporučujemo.

PSD Cer

Exit mobile version