130 godina osnovne škole „Majur”

Ove godine naša škola obeležava „skroman jubilej” – 130 godina postojanja! Povodom toga organizovan je veći broj različitih aktivnosti.

  1. aprila 2017. godine održana je prezentacija „Robotom do znanja i veština”. Posetioci su se upoznali sa radom „LEGO“ robota, koji je vredna donacija „Rotari kluba” Šabac.

  Na zanimljivim štandovima velikih umova Srbije, zainteresovani su mogli saznati nove, neobične detalje iz života Mihaila Petrovića Alasa, Josifa Pančića, Jovana Cvijića, Mihajla Pupina i Nikole Tesle pod nazivom „Stopama velikana”.

Obeležavanje jubileja nastavljeno je tradicionalnim aktivnostima: Veče jezika, Promocija školskog lista „Đački kutak”, Muzičko veče i sportska takmičenja. Klinički psiholog Vlajko Panović je održao predavanje na temu „Zavisnost od interneta i video igara”.

  1. aprila sa početkom u 18 časova u prostorijama škole održana je glavna svečanost, kruna proslave ovog značajnog jubileja. Goste je pozdravila direktorka škole Draga Adakalić Tomić. Među cenjenim zvanicama našli su se mnogi značajni ljudi: Njegovo Preosveštenstvo vladika Šabački Gospodin Lavrentije, pomoćnik gradonačelnika Goran Stojićević, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, načelnica društvenih delatnosti Bojana Mladenović, predsednik Mesne zajednice Majur Ivan Nešković, stonoteniser i paraolimpijac, nosilac mnogih priznanja sa međunarodnih takmičenja, bronzane medalje sa Paraolimpijskih igara 2016. godine, a pre nekoliko dana na Svetskom ekipnom prvenstvu u Slovačkoj osvojio bronzanu medalju Mitar Palikuća i mnogi drugi.

Pozdravni govor pratila je prigodna prezentacija o školi koju su priredili učenici Marko Savić, Mina Šumanac i Srđan Ivanić sa nastavnicom Dušicom Stojanović Marković.

Direktorka je navela mnoge važne ljude, a bivše učenike naše škole: Branimira Ćosića – književnika, čija je bista krasila školsko dvorište u Štitaru (dok nije, nažalost, ukradena) i Radivoja Raću Markovića – sportskog komentatora u čiju čast je u matičnoj školi organizovana stalna postavka.

Dr Vlajko Panović- klinički psiholog, docent dr Radivoje Simić – direktor Instituta za majku i dete, slikar naivac Milan Đukić, dr poljoprivrednih nauka Mirko Veselić, dr poljoprivrednih nauka Aleksandar Drljačić, dr fizičke kulture Dragana Drljačić, vanredni profesor i doktor nauka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Slađana Zuković, lekari, bliznakinje Biljana i Ljiljana Đorđević, takođe su „potekli iz naših klupa”. Najmlađi među njima je učenik sedmog razreda naše škole, ponosni vlasnik prvog mesta na Državnom takmičenju iz fizike, drugog mesta na Okružnom takmičenju iz hemije i prvog mesta na Okružnom takmičenju iz biologije – Andrej Šestić. Mi mu želimo uspeh.Nadamo se da će i on krenuti stopama velikana.

Škola nije iznedrila samo naučnike, lekare, ljude od pera i četkice, već i mnoge čestite domaćine, vredne majstore, poštene zanatlije i nadasve dobre ljude.

Kraj proslave je obeležen izvođenjem predstave „Sedam Snežana i patuljak” koju su priredili članovi dramske sekcije predvođeni nastavnicom Slađanom Popović, uz nesebičnu pomoć i podršku Borivoja Božanića, glumca Šabačkog pozorišta.

Stara dama ponosito ulepšava centar Majura, uprkos krštenici, tj. godinama, blista i podmlađuje se sa svakom novom generacijom đaka koja kroči u njene klupe početkom septembra.

Pustićemo da dela govore, da podmladak ispiše neke nove uzbudljive stranice, koje će letopisac utkati u priču o sledećem jubileju.

 

Exit mobile version